Na terorizam bez prenosa nadležnosti

Željka Domazet
Na terorizam bez prenosa nadležnosti

Sarajevo - Operativna grupa za borbu protiv terorizma juče je počela sa radom, a prijedlog ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da bude formirano koordinaciono tijelo za borbu protiv terorizma neće više ni biti razmatran.

Pomak je postignut na jučerašnjem sastanku Udarne grupe za borbu protiv terorizma u Sarajevu kojim je rukovodio glavni tužilac BiH Goran Salihović. On je kazao da BiH ima Udarnu grupu za borbu protiv terorizma koja je uspostavljena 2003. godine i koju čine sva policijska tijela na nivou BiH i entiteta.

- Dogovorili smo da bi trebalo možda da promijenimo njen naziv u koordinaciona, ali da sve drugo ostaje isto - rekao je Salihović.

Zamjenik ministra bezbjednosti Mijo Krešić rekao je da će na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH Mektićev prijedlog, koji Vlada RS nije podržala zbog prenosa nadležnosti na nivo BiH, najvjerovatnije biti skinut sa dnevnog reda.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač naglasio je da odranije postoji odluka o formiranju Udarne i Operativne grupe za borbu protiv terorizma, ali da ta tijela do sada nisu zaživjela.

- Na jednom od prošlih sastanaka Udarne grupe dogovoreno je da eventualno njen naziv može biti promijenjen u koordinaciona grupa jer se u njoj nalaze prvi ljudi policijskih i bezbjednosnih agencija u BiH. Promjena naziva i ovlašćenja Udarne grupe moraju da se usklade, dogovore i precizno definišu - kazao je Lukač.

Govoreći o koordinacionom tijelu koje Mektić po treći put stavlja na dnevni red Savjeta ministara, Lukač je kazao da je većina članova Udarne grupe rekla da nisu ni vidjeli Mektićevu odluku.

- Mektić nikoga nije upoznao sa tom odlukom, a u njoj su stvari koje su protivzakonite. Tom odlukom je predviđeno da on zamjenjuje glavnog tužioca i bi on vodio koordinaciono tijelo. Takođe je predviđeno formiranje istražnih timova, što je nezakonito, jer niko ne može Tužilaštvu BiH da oduzme nadležnost sprovođenja istraga - rekao je Lukač.

Istakao je da su u Operativnoj grupi, koja je od juče u funkciji, operativci iz svih policijskih agencija koji treba da rade na prevenciji i borbi protiv terorizma. Njeno sjedište je u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

- U Operativnu grupu trebalo bi da se slivaju svi operativni podaci iz BiH u vezi sa terorizmom i da se vrši razmjena tih podataka, kako bi sve agencije na vrijeme imale adekvatne podatke i mogle da na vrijeme reaguju. Ni ona ne može da bude novo policijsko tijelo - rekao je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara rekao je da će sve policijske agencije koje učestvuju u borbi protiv terorizma dati po jednog predstavnika u Operativnu grupu, a da svim istragama rukovode nadležna tužilaštva.

- Nadležnosti u borbi protiv terorizma postoje i na nivou BiH i na entitetskom nivou i ne radi se ni o kakvim novim nadležnostima - kazao je Čampara.

Članovi Udarne grupe

Članovi Udarne grupe za borbu protiv terorizma su najviši zvaničnici Tužilaštva, Obavještajno-bezbjednosne agencije, Ministarstva bezbjednosti, Agencije za istrage i zaštitu i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (SIPA), te ministarstava unutrašnjih poslova RS i FBiH i Policije Brčko distrikta. Tu su i čelnici Službe za poslove sa strancima i Granične policije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana