На тероризам без преноса надлежности

Жељка Домазет
На тероризам без преноса надлежности

Сарајево - Оперативна група за борбу против тероризма јуче је почела са радом, а приједлог министра безбједности БиХ Драгана Мектића да буде формирано координационо тијело за борбу против тероризма неће више ни бити разматран.

Помак је постигнут на јучерашњем састанку Ударне групе за борбу против тероризма у Сарајеву којим је руководио главни тужилац БиХ Горан Салиховић. Он је казао да БиХ има Ударну групу за борбу против тероризма која је успостављена 2003. године и коју чине сва полицијска тијела на нивоу БиХ и ентитета.

- Договорили смо да би требало можда да промијенимо њен назив у координациона, али да све друго остаје исто - рекао је Салиховић.

Замјеник министра безбједности Мијо Крешић рекао је да ће на данашњој сједници Савјета министара БиХ Мектићев приједлог, који Влада РС није подржала због преноса надлежности на ниво БиХ, највјероватније бити скинут са дневног реда.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач нагласио је да одраније постоји одлука о формирању Ударне и Оперативне групе за борбу против тероризма, али да та тијела до сада нису заживјела.

- На једном од прошлих састанака Ударне групе договорено је да евентуално њен назив може бити промијењен у координациона група јер се у њој налазе први људи полицијских и безбједносних агенција у БиХ. Промјена назива и овлашћења Ударне групе морају да се ускладе, договоре и прецизно дефинишу - казао је Лукач.

Говорећи о координационом тијелу које Мектић по трећи пут ставља на дневни ред Савјета министара, Лукач је казао да је већина чланова Ударне групе рекла да нису ни видјели Мектићеву одлуку.

- Мектић никога није упознао са том одлуком, а у њој су ствари које су противзаконите. Том одлуком је предвиђено да он замјењује главног тужиоца и би он водио координационо тијело. Такође је предвиђено формирање истражних тимова, што је незаконито, јер нико не може Тужилаштву БиХ да одузме надлежност спровођења истрага - рекао је Лукач.

Истакао је да су у Оперативној групи, која је од јуче у функцији, оперативци из свих полицијских агенција који треба да раде на превенцији и борби против тероризма. Њено сједиште је у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ.

- У Оперативну групу требало би да се сливају сви оперативни подаци из БиХ у вези са тероризмом и да се врши размјена тих података, како би све агенције на вријеме имале адекватне податке и могле да на вријеме реагују. Ни она не може да буде ново полицијско тијело - рекао је Лукач.

Министар унутрашњих послова ФБиХ Аљоша Чампара рекао је да ће све полицијске агенције које учествују у борби против тероризма дати по једног представника у Оперативну групу, а да свим истрагама руководе надлежна тужилаштва.

- Надлежности у борби против тероризма постоје и на нивоу БиХ и на ентитетском нивоу и не ради се ни о каквим новим надлежностима - казао је Чампара.

Чланови Ударне групе

Чланови Ударне групе за борбу против тероризма су највиши званичници Тужилаштва, Обавјештајно-безбједносне агенције, Министарства безбједности, Агенције за истраге и заштиту и Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ (SIPA), те министарстава унутрашњих послова РС и ФБиХ и Полиције Брчко дистрикта. Ту су и челници Службе за послове са странцима и Граничне полиције БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана