На суђењу Радончићу свједочили Далида Бурзић, Душка Јуришић и Сабахудин Жујо

Срна
На суђењу Радончићу свједочили Далида Бурзић, Душка Јуришић и Сабахудин Жујо

Сарајево - Новинар Радио-телевизије Федерације БиХ Душка Јуришић рекла је данас пред Судом БиХ, на суђењу предсједнику СББ-а Фахрудину Радончићу и још троје оптужених за ометање рада правосуђа, да ју је бивши секретар Министарства безбједности БиХ Бакир Даутбашић замолио да се распита да ли против њега постоји кривична пријава.

Јуришићева је рекла да је то учинила код главног кантоналног тужиоца Далиде Бурзић, са којом је пријатељица, током разговора у кафићу 7. јануара.


Јуришићева је истакла да не види никакав проблем у томе с обзиром на дугогодишње новинарско искуство и чињеницу да се то догађа у вријеме након што је Демократски фронт изашао из власти и када су се водили разговори о уласку СББ-а у власт.

Она је рекла да, иако је добра пријатељица са Бурзићевом, никада не би тражила било какву противзакониту услогу од главног кантоналног тужиоца.

Јуришићева је рекла и да је средином децембра од Даутбашића сазнала да је код нотара дао изјаву која се тиче Азре Сарић запослене у фирми "Фармавита" и захтјева да интервенише у вези њене специјализације у кошевској болници, а да она заузврат на суђењу Насеру Кељмендију у Приштини неће спомињати његовог страначког колегу Фахрудина Радончића.

Јуришићева је истакла да је, познајући бившег секретара Министарства безбједности БиХ, имала утисак да је ријеч о уцјени.

Главни тужилац Кантона Сарајево Далида Бурзић, која је свој исказ Тужилаштву БиХ дала 27. априла ове године, данас је свједочила на захтјев Тање Савић, адвоката одбране бившег секретара Министарства безбједности БиХ Бакира Даутбашића.

Савићева је током унакрсног испитивања истакла да одбрана нема намјеру побијати свједочење кантоналног тужиоца Бурзићеве, која је овом приликом потврдила да је Даутбашићу упућено позив за саслушање за 14. јануар о допису бившег секретара Министарства безбједности БиХ који је запримљен 5. јануара, те о предаји читавог случаја Тужилаштву БиХ.

Бурзићева је, између осталог, истакла да је дугогодишња пријатељица са Јуришићевом, коју је замолила да се распита да ли се Даутбашић налазио у Сарајеву у вријеме када је требало да да изјаву у Тужилаштву Кантона Сарајево.

Генерални директор фирме "Фармавита" Сабахудин Жујо је свједочио о разговору који је имао са Даутбашићем у децембру у хотелу "Бристол".

Жујо тврди да га је Даубташић замолио да од Сарићеве тражи да у свједочењу на суђењу Кељмендију у Приштини потврди раније изјаве да неће спомињати Радончића у вези са убиством Рамиза Делалића.

Он каже да је Даутбашић тражио од Сарићеве да током свједочења у Приштини остане код ранијих изјава и свједочи истинито, те да је у то вријеме сматрао да је ријеч о нечем безазленом.

Фахрудину Радончићу, Бакиру Даутбашићу, Билсени Шахман и Зијаду Хаџијахићу суди се због удруживања ради чињења кривичних дјела, ометања рада правосуђа и давања награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Суђење у предмету Радончић и други биће настављено 11. маја када би требало да свједоче Азиз Шукало, Тарик Машић и Јасминка Тановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана