На ратишта у Сирију и ирак отишло 240 пунољетних лица

Срна
На ратишта у Сирију и ирак отишло 240 пунољетних лица

Сарајево - На ратишта у Сирију и Ирак из БиХ је отишло око 240 пунољетних лица од којих је око 180 мушкараца и 60 жена које су са собом повеле и око осамдесеторо дјеце, наводи професор Факултета политичких наука у Сарајеву Владо Азиновић.

Азиновић, који је и експерт за тероризам, наводи да је још исто толико дјеце, чији су један или оба родитеља држављани БиХ, рођено у протеклих шест година у Сирији и Ираку.

“Крајем прошле године процјењивало се да је још 100 пунољетних држављана БиХ остало на том подручју, по педесетак мушкараца и жена. Вјерује се да је око трећине ових лица у жИсламској државиж, а да су остали у бившем Ал-Нусра фронту. Нешто више од 50 лица се вратило у БиХ, а близу 90 их је погинуло или умрло”, истиче Азиновић.

Позивајући се на процјене релевантних служби, Азиновић наводи да је са Западног Балкана на ратишта у Сирији и Ираку од 2012. до 2016. године отишло више од хиљаду лица, међу којима је било и дјеце.

Коментаришући позив предсједника САД Доналда Трампа земљама у Европи да преузму своје “исиловце”, Азиновић каже да се у јавности говори да би у БиХ требало да буде враћено 10 лица.

“Ако буду враћени, нема сумње да их чека истрага, могуће подизање оптужнице, суђење и, вјероватно, затвор”, рекао је Азиновић за “Дневни аваз”.

Према његовим ријечима, већ мјесецима три жене из БиХ и њихово деветоро дјеце бораве у једном од курдских логора на сјеверу Ирака у веома тешким условима.

“Покушаји њихових најближих у БиХ да им у договору са овдашњим властима буде омогућен повратак до сада су били неуспјешни”, наглашава Азиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана