Na ratišta otišlo 20 vehabija iz Cerske kod Zvornika i Vlasenice

Goran Maunaga
Na ratišta otišlo 20 vehabija iz Cerske kod Zvornika i Vlasenice

VLASENICA - Na strani terorističke organizacije Islamska država (IS) ratuje 20 džihadista iz vehabijskog kampa koji se nalazi u Cerskoj kod Zvornika i Vlasenice, a koji su na ratišta otišli preko vehabijske zajednice u Beču, kojom rukovodi hafiz Muhamed Porča.

Kazao je to za "Glas Srpske" sagovornik blizak bezbjednosnim strukturama i dodao da su ti islamistički borci u Siriju otišli poslije obuke u kampu Cerska, a da ih je prvo u Austriju odveo Ahmet Gagulić, koji radi za vehabijsku zajednicu u tom kraju.

 

- Jedan od vehabijskih vođa je i Samir Okić, kojeg je vehabijska centrala u Beču zadužila za obavještajne i operativne poslove. Kod njega su česti vehabijski sastanci, uz prisustvo onih iz arapskih zemalja. Za njih rade i bivši policajac Emir Muranović te Ahmet Gagulić i njegovi rođaci sa Baćinog brda. U angažovanje, obuku i slanje džihadista u Islamsku državu uključen je i Hasan Kurtić - kazao je on.

Dodao je da su u vehabijskom kampu u Cerskoj česte obuke u gađanju iz pješadijskog naoružanja.

- Na području Cerske uvijek ih ima dvadesetak, ali se mijenjaju. Za njihov smještaj nedavno je iz Vlasenice u kombiju odvezeno deset dušeka. Njihova veza za Vlasenicu i okolinu je bivši zamjenik komandira vlaseničke Policijske stanice Muamer Ferhatović, koji im je nabavio i oružje - kazao je on.

Dodao je da su za te poslove angažovani i Selver Korkutović, Muradif Durić zvani Tuđman i Sifet Musić.

Okić i Ferhatović nisu odgovarali na telefonske pozive, a do izjava ostalih nismo uspjeli doći.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS su rekli da prate dešavanja u vezi sa pripadnicima vehabijskog pokreta u Cerskoj i da će uskoro, čim sakupe sve potrebne podatke, biti preduzete sve mjere koje su propisane zakonom.

Centralna obavještajna agencija (CIA), Francusko ministarstvo spoljnih poslova, britanska vlada, austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova i Međunarodni centar za studije radikalizacije i političkog nasilja objavili su da se u Siriji i Iraku bori 350 ratnika iz BiH.

Zakon

Prema izmjenama Krivičnog zakona BiH, koje su na snagu stupile u junu i kojima se sankcioniše učešće u sukobima u inostranstvu u vojnim, paravojnim ili parapolicijskim jedinicama, ratnici iz BiH biće kažnjeni zatvorom do deset godina. Organizatorima, onima koji vrbuju i obučavaju dobrovoljce prijeti kazna zatvora do pet godina, a onima koji javno promovišu odlazak na strana ratišta do četiri godine zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana