На ратишта отишло 20 вехабија из Церске код Зворника и Власенице

Горан Маунага
На ратишта отишло 20 вехабија из Церске код Зворника и Власенице

ВЛАСЕНИЦА - На страни терористичке организације Исламска држава (ИС) ратује 20 џихадиста из вехабијског кампа који се налази у Церској код Зворника и Власенице, а који су на ратишта отишли преко вехабијске заједнице у Бечу, којом руководи хафиз Мухамед Порча.

Казао је то за "Глас Српске" саговорник близак безбједносним структурама и додао да су ти исламистички борци у Сирију отишли послије обуке у кампу Церска, а да их је прво у Аустрију одвео Ахмет Гагулић, који ради за вехабијску заједницу у том крају.

 

- Један од вехабијских вођа је и Самир Окић, којег је вехабијска централа у Бечу задужила за обавјештајне и оперативне послове. Код њега су чести вехабијски састанци, уз присуство оних из арапских земаља. За њих раде и бивши полицајац Емир Мурановић те Ахмет Гагулић и његови рођаци са Баћиног брда. У ангажовање, обуку и слање џихадиста у Исламску државу укључен је и Хасан Куртић - казао је он.

Додао је да су у вехабијском кампу у Церској честе обуке у гађању из пјешадијског наоружања.

- На подручју Церске увијек их има двадесетак, али се мијењају. За њихов смјештај недавно је из Власенице у комбију одвезено десет душека. Њихова веза за Власеницу и околину је бивши замјеник командира власеничке Полицијске станице Муамер Ферхатовић, који им је набавио и оружје - казао је он.

Додао је да су за те послове ангажовани и Селвер Коркутовић, Мурадиф Дурић звани Туђман и Сифет Мусић.

Окић и Ферхатовић нису одговарали на телефонске позиве, а до изјава осталих нисмо успјели доћи.

У Министарству унутрашњих послова РС су рекли да прате дешавања у вези са припадницима вехабијског покрета у Церској и да ће ускоро, чим сакупе све потребне податке, бити предузете све мјере које су прописане законом.

Централна обавјештајна агенција (CIA), Француско министарство спољних послова, британска влада, аустријско Министарство спољних послова и Међународни центар за студије радикализације и политичког насиља објавили су да се у Сирији и Ираку бори 350 ратника из БиХ.

Закон

Према измјенама Кривичног закона БиХ, које су на снагу ступиле у јуну и којима се санкционише учешће у сукобима у иностранству у војним, паравојним или параполицијским јединицама, ратници из БиХ биће кажњени затвором до десет година. Организаторима, онима који врбују и обучавају добровољце пријети казна затвора до пет година, а онима који јавно промовишу одлазак на страна ратишта до четири године затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана