На рачунима десет милиона, а пројеката нема

nezavisne.com
На рачунима десет милиона, а пројеката нема

Фото: Илустрација ђ Реформа јавне управе: На рачунима десет милиона, а пројеката нема

Бањалука - Процес припреме пројеката за реформу јавне управе је неефикасан и од укупно њих 29 за десет година само је један имплементиран у року, док остали касне од двије до шест и више година.

Ово се, између осталог, наводи у ревизији учинка о теми "Ефикасност припреме пројеката реформе јавне управе у БиХ", коју је урадила Канцеларија за ревизију институција БиХ, а у којој се наводи и то да финансијска подршка за пројекте није била упитна те да су донатори нова средства условили усвајањем нове стратегије реформе јавне управе.

"Неефикасност припрема пројеката утицала је на то да је у периоду од десет година од настанка Фонда, од укупно уплаћених 31,5 милиона КМ, уговорено свега 16,6 милиона КМ", наводе ревизори.

Оно што забрињава је да више од пола пројеката није планирано у роковима у којима је пројекат требало да буде имплементиран, а развој пројекта од усвајања пројектне идеје до потписивања уговора траје дуже од двије и по године. Највише времена се односи на усаглашавање ставова чланова надзорних тимова, а на развој неких пројеката, односно кашњење, утицало је и поништавање и понављање поступака јавних набавки.

Преко 2,5 милиона КМ Канцеларија за реформу јавне управе планира за приоритетне пројекте из 2014. године, а они се још налазе у форми пројектне идеје, а ова кашњења доводе до тога да би донатори могли повући своја средства.

У овом тренутку на рачунима Фонда за реформу јавне управе налази се преко десет милиона КМ који се не користе.

"Од настанка Фонда за реформу јавне управе само је пет пројеката од укупно планираних 46 имплементирано у року, а 12 их је имплементирано са закашњењем од преко двије године, док 24 пројекта нису имплементирана и одступају у просјеку од скоро четири године. Од пет пројеката се одустало", навели су ревизори.

Период којим су се ревизори бавили када је у питању припрема пројеката реформе јавне управи је од јула 2007. године до маја 2017, тако да је за период од готово десет година Канцеларија за реформу јавне управе имплементирала свега 13 пројеката и само један у предвиђеним роковима. Ревизори су пажњу скренули и на компликоване процедуре те недовољан ангажман свих учесника, као и на то да се Савјет министара БиХ, и поред информација о проблемима и неискоришћеним средствима, не укључује активно како би ријешио ове проблеме.

Такође, ни Координациони одбор за економски развој и европске интеграције, који је задужен за политичку подршку реформским пројектима, није одржао ниједну сједницу од почетка реформе јавне управе.

На Савјету министара БиХ је и обавеза да донесе нову стратегију о реформи јавне управе и, као задатак да то ураде, још раније су поставили рок до половине 2016. године. Међутим, до данас још нема тог документа иако су неки од донатора "запријетили" да више неће давати новац уколико се у најскорије вријеме не усвоји нови стратешки документ.

Коментар на проблеме који су у вези с реформом јавне управе покушали смо добити од Драгана Ћузулана, координатора ових процеса, али се јуче није јављао на мобилни телефон.

Уплаћена средства у Фонд за реформу јавне управе

9.056.404 КМ - Агенција за развој и међународну сарадњу Шведске (СИДА)

7.408.988 КМ - Министарство спољних послова Данске

5.806.507 КМ - Норвешко министарство спољних послова

4.630.007 КМ - Одјељење за међународни развој Уједињеног Краљевства

2.927.888 КМ - Амбасада Краљевине Холандије

 750.000 КМ - Савјет министара БиХ

 680.000 КМ - Федерација БиХ

 170.000 КМ - Република Српска

 122.000 КМ - Брчко дисктрикт

Укупно - 31.551.794 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана