На рачунима “Електропреноса” блокирано 120 милиона КМ

Ведрана Кулага
На рачунима “Електропреноса” блокирано 120 милиона КМ

Бањалука - На рачуну “Електропреноса БиХ” блокирано је више од 120 милиона марака намијењених за инвестиције, а компанија је већ мјесецима на танком леду јер партнери у ФБиХ не могу да се договоре о будућем руководству.

“Електропренос БиХ” је једина заједничка компанија Српске и ФБиХ која је почетком ове године запала у нову озбиљну  кризу јер у Федерацији нема договора о томе да ли ће нови генерални директор бити Бошњак или Хрват.

Бошњаци су у управи тог предузећа блокирали све процесе, јер нису сагласни да садашњи директор Матан Жарић остане на тој функцији, иако је конкурсна процедура завршена и предложено да Жарић и даље води “Електропренос”.

Таква слика на терену резултирала је тиме да предузеће нема усвојен финансијски план и план инвестиција, нити може  примати нове раднике, иако их је на десетине напустило “Електропренос” у посљедње вријеме.

Саговорник “Гласа Српске” из компаније тврди да због свега тога трпе и “Електропренос” и Република Српска, те да све тапка у мјесту. Цијелу причу је, каже, закомпликовала Федерација.

- Све је заустављено. И инвестиције и пријем радника. Влада Српске је, као акционар, затражила да се то све одблокира и дала сагласност Жарићу да остане на мјесту директора, док је Влада ФБиХ, односно премијер Фадил Новалић, ускратио ту подршку. И на томе је све стало - рекао је наш саговорник.

Тврди да је потпуно нелогичан потез из ФБиХ да блокира све што је било договорено, посебно када је ријеч о пројектима за које су у неким случајевима већ били и расписани тендери.

- Новац стоји, и то 120 милиона, али нису усвојени планови. Проблем је што је приликом формирања компаније речено да све одлуке морају бити усвојене консензусом. И тако се деси да неко ујутру устане на криву ногу и заустави све, из хира или ко зна чега. Не разумијем како неко може себи дозволити такав луксуз да каже да се нешто не смије радити док се оно или оно не ријеши. Посао би требало да иде, а договор да буде у ходу па кад буде буде - казао је саговорник “Гласа”.  

Проблема има и са заказивањем сједнице скупштине акционара јер је прво, додаје, требала бити у јуну, па у јулу, али није било потпуне сагласности, а највјероватније је неће бити ни за другу половину августа, који се спомиње као могући термин.

- Једино добро у цијелој овој заврзлами је што одржавање и други свакодневни послови иду нормално. Директор, којем је, ето мандат истекао у децембру прошле године, је ту као и извршни директори који су у мандату вршиоца дужности. С друге стране, проблем је што је доста људи отишло. Могли бисмо сада примити и 150 нових радника, али тако је, како је - закључио је наш саговорник.

Мато Жарић јуче је кратко казао да вјерује да ће проблеми бити ускоро превазиђени.

Влада РС је крајем маја затражила од свих надлежних органа “Електропреноса” да хитно буду одблокирана инвестициона средства за потребе те компаније.

Српска је изразила забринутост због стања у том предузећу, до којег је дошло протеклих мјесеци што је резултирало блокадом низа инвестиционих пројеката.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија упозорио је тада да се на тај начин заустављају инвестиције у Електропривреду РС и реконструкција изградње нових трафостаница, због чега може доћи у озбиљну опасност редовно снабдијевање струјом.

Тегелтија је апеловао да се не смије дозволити да се односи у Федерацији преламају преко заједничких предузећа.

“Електропренос БиХ” је почео активно да ради 2014. године након вишегодишње блокаде током које није било могуће ни финансирање компаније и инвестирање у електропреносну мрежу. Компанија је деблокирана након договора Српске и ФБиХ као акционара, након чега су расписивани тендера за набавку опреме за електромрежу, а примљен је и знатан број број радника.

Информације

Влада РС је, у својству једног од два акционара, од управе затражила хитно детаљне информације о свим заустављеним пројектима који је требало да буду реализовани на територији РС, а које је раније одобрио Управни одбор и Скупштина акционара компаније. Затражени су подаци о садржају, статусу и финансијској вриједности сваког појединачног пројекта и датуми њиховог одобрења.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана