Na pomolu novi sastanak lidera vodećih partija na nivou BiH: Srbija mjerilo za saradnju sa NATO-om

Vedrana Kulaga
Na pomolu novi sastanak lidera vodećih partija na nivou BiH: Srbija mjerilo za saradnju sa NATO-om

Banjaluka - Delegacije SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA trebalo bi da ponovo ove sedmice sjednu za isti sto i pokušaju da postignu dogovor u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH, a novi-stari kamen spoticanja bi mogli biti suprotstavljeni stavovi o saradnji koju BiH može ili treba da ima sa NATO-om.

Od objave izbornih rezultata u novembru prošle godine održano je više sastanaka predstavnika stranaka koje su dobile najveću podršku građana, ali kamen spoticanja se pojavio kada je bošnjački blok u prvi plan stavio Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP), odnosno njegovu aktivaciju kao preduslov za formiranje vlasti.

To je dovelo do gotovo pune blokade rada Parlamenta i Savjeta ministara BiH, koji duže vrijeme ne zasjedaju, a zbog tih uslovljavanja predsjedavajući i svi ministri su u tehničkom mandatu.

U vrhu SNSD-a juče je rečeno “Glasu Srpske” da još nisu poznati detalji u vezi sa najavom mogućeg sastanka sa delegacijama HDZ-a BiH i SDA, a time ni datumom novog pokušaja da se dođe do dogovora o formiranju vlasti na nivou BiH. 

SNSD će, prema izjavama iz te stranke, u razgovore ući sa prijedlogom da se saradnja sa tom vojnom alijansom reguliše na način kako je to uradila i Srbija, ali da nema govora o članstvu. Radi se, naime, o Individualnom partnerskom akcionom planu (IPAP), kojem je i sama BiH pristupila 2007. godine i koji predstavlja plan saradnje, za razliku od MAP-a, na kojem insistiraju Bošnjaci, a koji je program praktične podrške prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti tom savezu.

Hitna aktivacija MAP-a i napredak ka toj alijansi stavljeni su na vrh liste prioriteta u radu budućeg saveza, odnosno patriotskog bloka, koji od petka i zvanično čine SDA, DF i SBB, a na osnovu zajedničke izjave koju su  potpisali lideri tih stranaka Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić.

Lider najveće političke partije u Republici Srpskoj Milorad Dodik juče je kazao da najnovije kombinacije u okviru bošnjačke političke elite ne idu za tim da se brzo formiraju institucije i Savjet ministara. Rekao je da to najviše šteti BiH i njenom potencijalu na međunarodnom planu, iako je formiranje vlasti osnova za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, što donosi brojne benefite i stvara novu dinamiku za BiH.

Tome, kako je istakao, s druge strane, ne doprinosi inaćenje “ako ne bude ovo, neće ni to”.

- To neka odluče drugi. Činim šta mogu i to isključivo u ime Srpske. Ponoviću, jesam član Predsjedništva, ali sam isključivo srpski član koji vodi politiku Republike i vodi se interesom Srba. To je za mene prva mjera. Naravno, ne želim ništa učiniti na štetu drugih naroda, ali ne bih da prihvatim nijednu odluku na štetu Srba - rekao je Dodik.

Političke reprezentacije Srba i Hrvata ni ranije, istakao je, nisu imale problem kada je riječ o formiranju Savjeta ministara, ali su sa aspekta bošnjačkih predstavnika viđene razne spekulacije i malverzacije.

Republika Srpska, kako je rekao, ne može prihvatiti članstvo u NATO-u, ali može saradnju sa tim vojnim savezom. Poručio je da RS neće prihvatiti članstvo u NATO-u u skladu sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti.

- To je za mene zavjet. Nema članstva u NATO-u i tu politiku ćemo iznijeti na nivou BiH - rekao je Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

RS, kako je naglasio, neće prihvatiti nijedan dokument koji je osnova za prihvatanje MAP-a, te će sve što eventualno bude dogovoreno sa NATO-om biti vraćeno Narodnoj skupštini Srpske na verifikaciju i odobrenje.

- Mjerilo je ono što NATO ima u Srbiji i preko toga sigurno nećemo preći. Nećemo prihvatiti nikakav dokument koji se može tumačiti kao put za članstvo u NATO-u - rekao je Dodik.

On je ponovio da Srpska ostaje privržena rezoluciji Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti, što je i pitanje digniteta parlamenta i njenih predstavnika koji treba da to poštuju.

- Ako neko očekuje da ćemo to promijeniti, neće se desiti - rekao je Dodik, koji je nedavno naglasio da je političko Sarajevo smišljeno, odmah nakon izbora, pokrenulo priču o MAP-u kako bi onemogućilo formiranje vlasti.

I sama Evropa je, kako je istakao, jasno rekla da nema uslova za formiranje vlasti, iz čega proizlazi da ni MAP nije uslov za to.

Iz DF-a su poručili da neće odustati od aktiviranja MAP-a i da je to, kako god se zvalo, bitno da krene, te da bude odblokiran proces formiranja Savjeta ministara.

Niko od članova u rukovodstvu SDA juče nije odgovarao na telefonske pozive.

Prihvatljivo rješenje

Model saradnje koji je predviđen kroz IPAP prihvatljiv je i za PDP, a iz te partije su u subotu pozvali stranke da završe započeto i nađu rješenje.

- Što se tiče mogućnosti da BiH nastavi da radi u okviru IPAP-a, koji bi bio dodatno dorađen, to je sasvim u redu. Ako bi to bio dogovor, mislim da to ne bi stvaralo bilo kakve probleme bilo kome, ali potrebno je o tome dobiti konsenzus među članovima Predsjedništva. Koliko čujem, u ovom trenutku ga nema - rekao je funkcioner PDP-a i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana