Na pomolu nova skupština SDS-a

Darko Momić
Na pomolu nova skupština SDS-a

Banjaluka - Unutarstranački protivnici predsjednika SDS-a Vukote Govedarice ponovo prikupljaju potpise za održavanje vanredne skupštine SDS-a na kojoj će tražiti odgovornost za prekid sjednice i cirkus koji se protekle subote odigrao u Banjaluci.

Potpredsjednik SDS-a iz sarajevsko-romanijske regije Milovan Bjelica kaže da neko mora da odgovara za pokušaj prevare na sjednici Skupštine koja je, kako kaže, definitivno pokazala i potvrdila da predsjednik SDS-a Vukota Govedarica više ne zaslužuje da bude na čelu stranke.

- Mi nećemo odustati od održavanja vanredne skupštine, pogotovo poslije bruke koja se u subotu odigrala. Generalni sekretar Igor Ostojić na najgrublji način je pokušao da izvede prevaru i obmane više od 300 delegata i on definitivno nije neko ko treba da učestvuje u sprovođenju unutarstranačkih izbora - kaže Bjelica.

Naglasio je da je prije skupštine trebalo da bude održana sjednica Predsjedništva stranke.

- Međutim, toga nije bilo, već je u pauzi skupštine na brzinu sazvana sjednica Predsjedništva, što je još jedan dokaz nakaradnog rukovođenja strankom - kaže Bjelica.

On ističe da je bilo nedopustivo da generalni sekretar gazi preko odluka verifikacione komisije, ističući da je sjednica Skupštine prekinuta kada je Govedarica uvidio da je većina delegata protiv njega.

Mišljenje Bjelice dijeli i potpredsjednik iz izborne jedinice jedan i načelnik Kostajnice Drago Bundalo koji kaže da skupština mora biti održana.

- Ako hoćemo da poštujemo stranački statut, onda se mora održati skupština i verifikovati odluka Glavnog odbora o raspisivanju i održavanju unutarstranačkih izbora. Ukoliko to ne želimo i ako hoćemo da gazimo preko najvažnijih partijskih akata, onda se ne mora održavati skupština, ali to nije u redu - kaže Bundalo.

S druge strane, potpredsjednik iz izborne jedinice dva Nemanja Vasić kaže da nema potrebe za održavanjem sjednice Skupštine, već je potrebno podvući crtu ispod svega ružnog i ići u unutarstranačke izbore u skladu sa odlukom Glavnog odbora.

- Donesena je odluka da se formira izborna komisija, odnosno komisija za sprovođenje izbora u kojoj će biti predstavnici svih regionalnih odbora i koji će između sebe izabrati predsjednika koji će voditi taj posao. Ne vidim potrebu da se saziva sjednica Skupštine, jer ne vidim da je rješenje da, recimo, 200 delegata bude za nešto, a 190 protiv. Dobro je što je skupština prekinuta, jer niko nije poražen ili ne treba da se smatra poraženim - kaže Vasić.

Potpredsjednik iz semberske regije i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ocijenio je da će rješenje krize u stranci sigurno biti nađeno uz što manje podjela. - Potpuno sam siguran da veliki dio ljudi želi dobro SDS-u i ja sam na toj strani, i siguran sam da ćemo naći izlaz iz ove krize - rekao je Mićić.

Sjednica Skupštine SDS-a prekinuta je u subotu zato što nisu verifikovani mandati svim delegatima.

 

Govedarica s Dodikom

Poslije konsultacija sa članovima Predsjedništva BiH u vezi sa formiranjem Savjeta ministara BiH, na kojima je prije dva dana bio zajedno sa predsjednikom Glavnog odbora SDS-a Milanom Miličevićem, Vukota Govedarica je u četiri oka razgovarao sa srpskim članom Predsjedništva BiH i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Niko ne zna o čemu su razgovarali, jer Govedarica nije ni najbližim saradnicima htio da kaže ni o čemu je razgovarao sa Dodikom, ni otkud je uopšte došlo do susreta u četiri oka, s obzirom na to da je kategorično tvrdio da s Dodikom ne želi uopšte da razgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana