Na području Konjica uhapšeno 13 osoba zbog zločina nad Srbima

Goran Maunaga, Željka Domazet
Na području Konjica uhapšeno 13 osoba zbog zločina nad Srbima

Sarajevo - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapsili su juče 13 nekadašnjih pripadnika Armije i MUP-a RBiH i Teritorijalne odbrane u Konjicu osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti nad više desetina Srba u tom gradu i okolnim mjestima.

- Osumnjičeni su za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine na području Konjica i okoline koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo cjelokupnog stanovništva srpske nacionalnosti sa tog područja. Ovi zločini uključuju ubistva, mučenja, silovanja, zlostavljanja i progon - saopšteno je iz Tužilaštva BiH, po čijem nalogu su izvršena hapšenja.

Među uhapšenima su i ratni zamjenik komandira policijske stanice Konjic Šefik Nikšić, stražar logora „Čelebići“ Almir Padalović i komandant diverzantsko-izviđačke jedinice Armije RBiH „Akrepi“ Mitke Pirkić. Nikšić je stric lidera SDP-a Nermina Nikšića. Akcija u kojoj je učestvovao i MUP RS izvedena je u ranim jutarnjim časovima u Sarajevu, Konjicu i drugim mjestima, a nakon ispitivanja osumnjičenih tužilac će uputiti Sudu BiH prijedlog da im bude određen pritvor.

Prema nepotpunim podacima, na području konjičke opštine ubijeno je više od 160 srpskih civila, a tijela nekih od njih nikada nisu pronađena. Potpuno su opljačkana i do temelja srušena 54 sela, u koja se gotovo niko nije vratio. Prvo ubistvo u Konjicu dogodilo se 1. maja 1992. kada je u porti pravoslavne crkve Nail Čomaga ubio Đorđa Magazina, a sedam dana kasnije u selu Džepi ubijena je dvadesetdvogodišnja Mladenka Magazin. Najmasovniji pojedinačni zločin je počinjen u Bradini, gdje je od 25. do 27. maja 1992. ubijeno pedesetak Srba. U seoskoj školi bili su zatvoreni djeca, žene i starci, a muškarci su odvedeni u logore „Musala“, „Čelebići“ i „Lora“, gdje je živote izgubilo još njih 22, dok se za pet lica još traga. Žene iz Bradine, Donjeg Sela, Glavatičeva, Brđana i drugih sela su silovane.

- Iživljavali su se nad ubijenim Srbima, koje su vezane vukli s konjima po putu. Žene su kradom sakupljale leševe, koje su vojnici bacili u jamu iskopanu u porti crkve - pričala je Danica Žuža, kojoj su u Bradini ubijeni muž Todor, djever Jovo, rođaci i komšije.

Neposredno pred napad na Bradinu u obližnjem selu Zukići ubijena su četiri člana porodice Vujčić, a svjedoci tvrde da je taj gnusni zločin počinio njihov komšija Redžo Balić.

MUP RS je tužilaštvima podnio šest izvještaja i njihovih dopuna o počinjenim ratnim zločinima protiv 18 identifikovanih lica za koje postoji osnovana sumnja da su u  Bradini počinili ratne zločine. Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu protiv osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima u Bradini i Konjicu, Vahida Alagića, Faika Špage i Zije Landže, ali ju je 2009. godine bivši rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva Dejvid Švendimen na kraju svog mandata obustavio, obrazloživši tu odluku nedostatkom dokaza. Dvije godine kasnije Tužilaštvo BiH je donijelo novu naredbu o sprovođenju istrage protiv više od deset ljudi zbog ratnih zločina nad Srbima na području Konjica.

- U Konjicu je ubijeno 382 Srba. Hapšenja i ubijanja Srba počela su dolaskom splitskog puka u Konjic u aprilu 1992. godine. Procesuirano je svega nekoliko pojedinaca za zločine u logoru „Čelebići“ i za ubistvo porodice Golubović. Iako je ubijen veliki broj ljudi, za zločine nije odgovarao ni vojni vrh, ni neposredni izvršioci, iako su svi detalji poznati Tužilaštvu BiH - istakao je predsjednik Udruženja Konjičana RS Zoran Pologoš.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić očekuje da će Tužilaštvo BiH podići optužnicu u ovom predmetu.

- Mi smo kroz čitavu istragu u tom predmetu postupali sa tužiocem i njegovim istražiocima. Predmet spada u kategoriju najsloženijih i odnosi se na period od 20. maja do kraja juna 1992. godine i područje Konjica i Bradine. Tu je bilo više od 100 ubistva, više od 50 Srba bilo je zatvoreno, a bilo je i silovanja, mučenja, paljenja imovine - kaže Kojić i dodaje da je Tužilaštvo BiH preuzelo i manje složene predmete koji su bili u Kantonalnom tužilaštvu Mostar i objedinilo ih u ovaj predmet da bi bile izbjegnute paralelne istrage i cijepanje slučaja.

Boračka organizacija RS upozorila je institucije Srpske da pažljivo prate ovaj proces, ističući da ne smiju dozvoliti da se ponove slučajevi u kojima je zbog lažnih svjedočenja, promjena iskaza svjedoka i pritisaka došlo do oslobađanja očiglednih počinilaca ratnih zločina.

Presuda u Hagu

I pored postojanja podataka o masovnim zločinima, postupak u Haškom tribunalu koji je vođen prije petnaestak godina bio je ograničen samo na četiri izvršioca zločina - Zejnila Delalića, Zdravka Mucića, Hazima Delića i Esada Landžu i na ubistvo 13 Srba u logoru „Čelebići“. Delalić je oslobođen, a ostali osuđeni na ukupno 42 godine zatvora.

Uhapšeni

Šefik Nikšić, zamjenik komandira policijske stanice Konjic

Almir Padalović, stražar logora „Čelebići“

Mitko Pirkić, komandant diverzantsko-izviđačke jedinice „Akrepi“

Redžo Balić, pripadnik diverzantsko-izviđačke jedinice „Akrepi“

Sead Jusufbegović, ginekolog

Safaudin Ćosić

Adnan Alikadić

Senadin Ćibo

Muhamed Cakić

Agan Ramić

Ismet Hebibović

Hamed Lukomirak

Esad Ramić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana