Na područje Unsko-sanskog kantona neprestano dolaze novi migranti

nezavisne.com
Na područje Unsko-sanskog kantona neprestano dolaze novi migranti

Bihać - Migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona biće stavljena pod kontrolu u narednim danima i u tom pravcu su već poduzeti konkretni koraci, izjavio je Husein Rošić, premijer USK.

Tako je tokom vikenda 93 migranata, koji su boravili u parkovima i na drugim lokacijama u Bihaću, autobusima transportovano u azilantski centar “Delijaš” u Trnovu, gdje će biti ubuduće smješteni. 

Prema riječima portparola MUP-a USK Snježane Galić, ovaj posao je obavljen u saradnji s Ministarstvom bezbjednosti BiH. 

“Radi se o migrantima koji žele da podnesu zahtjev za azil, a Služba za poslove sa strancima obezbijedila je za njih prevoz i usmjerila ih u azilantski centar, gdje će im biti omogućeno podnošenje ovog zahtjeva. Pripadnici MUP-a USK pružili su neophodnu podršku u ovim aktivnostima i sve je proteklo bez incidenata”, izjavila je Galićeva.

Rošić je dodao kako će početkom sedmice započeti izmještanje migrantskih porodica sa djecom u hotel “Sedra”, nadomak Bihaća, te da je o tome potpisan ugovor s vlasnikom ovog hotelskog kompleksa. 

“Privode se kraju aktivnosti kako bi se ovaj kompleks stavio u funkciju i osposobio za boravak ljudi. S obzirom na to da će tu biti smještena djeca, neophodno je obaviti dezinfekciju prostora, omogućiti pitku vodu i sve će to biti osigurano”, kazao je Rošić. 

Prema njegovim riječima, uskoro će biti određena i lokacija na kojoj će se formirati jedinstveni prihvatni centar za migrante. 

“Ne bih još otkrivao gdje će to biti, neka to sačeka još malo, ali mislim da imamo dugoročno rješenje i ostalo je da postignemo kompromis u vezi s tim. Ne želimo stvarati dojam kako smo u vezi s ovim pitanjem razjedinjeni, premda su načelnici nekih općina proteklih dana slali takve poruke”, istakao je Rošić. 

On je dodao kako je iz tog razloga sazvao sastanak svih gradonačelnika i načelnika iz Unsko-sanskog kantona, koji će biti održan danas, kako bi se postiglo jedinstveno rješenje. 

“Jednostavno, i druge lokalne zajednice se moraju solidarisati sa Bihaćem i Velikom Kladušom, koji nose teret migrantske krize, i ne može niko reći da je to samo njihov problem”, kaže Rošić.

Podsjećamo da je u proteklim danima pominjano nekoliko mjesta na području Bosanskog Petrovca i Bosanske Krupe kao moguće lokacije za migrantski centar, ali da su čelni ljudi tih lokalnih zajednica odlučno odbacili takvu mogućnost. Također, Rošić je dodao kako su pripadnici policije pojačali nadzor i aktivnosti u vezi s kontrolom migranata, a zatražena je i pomoć od Federalne uprave policije. 

“Imamo centre odakle se najveći broj migranata usmjerava u Unsko-sanski kanton, i tu prednjače Bijeljina i Sarajevo. Zbog toga smo uputili zahtjev federalnoj policiji da pojača kontrolu vanrednih putničkih linija kojima migranti dolaze na ove prostore”, kazao je Rošić.
On je dodao kako na područje USK neprestano dolaze novi migranti, a pripadnici MUP-a USK barataju brojem od 4.626 stranih državljana koji trenutno borave na ovim prostorima.

Pećanac: Ugrožen opstanak Srba

Brane Pećanac, predsjednik Saveza srpskih zavičajnih udruženja “Zavičaj”, izjavio je da bi smještaj migranata u srpskim selima u Federaciji BiH mogao da ugrozi ostanak Srba na tim prostorima, što se ne smije dozvoliti.

Pećanac ističe da je veliki priliv migranata iz afroazijskih zemalja u BiH i plan za njihov smještaj na područja u FBiH gdje žive Srbi dobro smišljen i projektovan.

“Bilo je i prije nemira u afroazijskim zemljama, ali ovakvog priliva migranata nije bilo nikada. Ovo upućuje na zaključak da je njihov dolazak smišljen i dobro projektovan”, rekao je Pećanac.

On kaže da se Savez protivi da u srpskom selu Medeno Polje, kod Bosanskog Petrovca, bude prihvatilište za migrante iz afroazijskih zemalja, te da neće dozvoliti realizaciju tog cilja. (Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana