На подручје Унско-санског кантона непрестано долазе нови мигранти

nezavisne.com
На подручје Унско-санског кантона непрестано долазе нови мигранти

Бихаћ - Мигрантска криза на подручју Унско-санског кантона биће стављена под контролу у наредним данима и у том правцу су већ подузети конкретни кораци, изјавио је Хусеин Рошић, премијер УСК.

Тако је током викенда 93 миграната, који су боравили у парковима и на другим локацијама у Бихаћу, аутобусима транспортовано у азилантски центар “Делијаш” у Трнову, гдје ће бити убудуће смјештени. 

Према ријечима портпарола МУП-а УСК Сњежане Галић, овај посао је обављен у сарадњи с Министарством безбједности БиХ. 

“Ради се о мигрантима који желе да поднесу захтјев за азил, а Служба за послове са странцима обезбиједила је за њих превоз и усмјерила их у азилантски центар, гдје ће им бити омогућено подношење овог захтјева. Припадници МУП-а УСК пружили су неопходну подршку у овим активностима и све је протекло без инцидената”, изјавила је Галићева.

Рошић је додао како ће почетком седмице започети измјештање мигрантских породица са дјецом у хотел “Седра”, надомак Бихаћа, те да је о томе потписан уговор с власником овог хотелског комплекса. 

“Приводе се крају активности како би се овај комплекс ставио у функцију и оспособио за боравак људи. С обзиром на то да ће ту бити смјештена дјеца, неопходно је обавити дезинфекцију простора, омогућити питку воду и све ће то бити осигурано”, казао је Рошић. 

Према његовим ријечима, ускоро ће бити одређена и локација на којој ће се формирати јединствени прихватни центар за мигранте. 

“Не бих још откривао гдје ће то бити, нека то сачека још мало, али мислим да имамо дугорочно рјешење и остало је да постигнемо компромис у вези с тим. Не желимо стварати дојам како смо у вези с овим питањем разједињени, премда су начелници неких опћина протеклих дана слали такве поруке”, истакао је Рошић. 

Он је додао како је из тог разлога сазвао састанак свих градоначелника и начелника из Унско-санског кантона, који ће бити одржан данас, како би се постигло јединствено рјешење. 

“Једноставно, и друге локалне заједнице се морају солидарисати са Бихаћем и Великом Кладушом, који носе терет мигрантске кризе, и не може нико рећи да је то само њихов проблем”, каже Рошић.

Подсјећамо да је у протеклим данима помињано неколико мјеста на подручју Босанског Петровца и Босанске Крупе као могуће локације за мигрантски центар, али да су челни људи тих локалних заједница одлучно одбацили такву могућност. Такођер, Рошић је додао како су припадници полиције појачали надзор и активности у вези с контролом миграната, а затражена је и помоћ од Федералне управе полиције. 

“Имамо центре одакле се највећи број миграната усмјерава у Унско-сански кантон, и ту предњаче Бијељина и Сарајево. Због тога смо упутили захтјев федералној полицији да појача контролу ванредних путничких линија којима мигранти долазе на ове просторе”, казао је Рошић.
Он је додао како на подручје УСК непрестано долазе нови мигранти, а припадници МУП-а УСК баратају бројем од 4.626 страних држављана који тренутно бораве на овим просторима.

Пећанац: Угрожен опстанак Срба

Бране Пећанац, предсједник Савеза српских завичајних удружења “Завичај”, изјавио је да би смјештај миграната у српским селима у Федерацији БиХ могао да угрози останак Срба на тим просторима, што се не смије дозволити.

Пећанац истиче да је велики прилив миграната из афроазијских земаља у БиХ и план за њихов смјештај на подручја у ФБиХ гдје живе Срби добро смишљен и пројектован.

“Било је и прије немира у афроазијским земљама, али оваквог прилива миграната није било никада. Ово упућује на закључак да је њихов долазак смишљен и добро пројектован”, рекао је Пећанац.

Он каже да се Савез противи да у српском селу Медено Поље, код Босанског Петровца, буде прихватилиште за мигранте из афроазијских земаља, те да неће дозволити реализацију тог циља. (Срна)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана