Na nebu će ispariti još 27 miliona KM

Svjetlana Šurlan
Na nebu će ispariti još 27 miliona KM

Banjaluka - BiH će ove godine izgubiti više od 27 miliona maraka jer još nije uspostavila potpunu domaću kontrolu vazdušnog saobraćaja na svom nebu.

U odluci o raspoređivanju prihoda ostvarenih na osnovu pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi na prostoru BiH za 2017. godinu navedeno je da institucije BiH dobijaju oko 50 miliona KM, dok će 27,16 miliona otići u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku. Ovom odlukom definisano je raspoređivanje rutnih naknada čiji su korisnici Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA), Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA), Hrvatska kontrola zračne plovidbe (CCL) i Agencija za kontrolu vazdušnog saobraćaja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

Za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju BHANSA će ove godine inkasirati 48 miliona, a BHDCA nešto više od dva miliona KM. Za pružanje usluga u vazdušnom prostoru BiH agencija iz Srbije će ubrati 11,67 miliona  KM, a iz Hrvatske 15,49 miliona KM. Srpska i hrvatska agencija u raspoređivanju rutnih naknada učestvovaće sve dok BHANSA u potpunosti ne preuzme pružanje usluga kontrole vazdušnog saobraćaja na nebu iznad BiH.

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH Momčilo Novaković kaže da su održali javno saslušanje odgovornih u institucijama zbog kašnjenja u preuzimanju kontrole neba BiH.

- Pokušali smo da utvrdimo odgovornost za veoma spor proces završetka radnji neophodnih da bi BiH mogla preuzeti kontrolu neba. Dobili smo obećanja da će to biti završeno do kraja 2017. godine, ali jasno je da se to neće desiti - istakao je Novaković.

Dodao je da postoji i problem ranijeg kašnjenja u dobijanju potrebnih sertifikata od evropskih institucija.

- Sve je vrlo sporo i rezultat je da ne ubiremo novac koji bismo dobili da imamo sve završeno, već da to uzimaju druge zemlje. Taj proces mora ići brže i treba to pitanje ponovo pokrenuti i u Ministarstvu komunikacija i transporta i Parlamentu BiH - kazao je Novaković.

Na ozbiljnost situacije nastale zbog nepreuzimanja kontrole nad nebom iznad BiH upozorila je još prije nekoliko godina i Kancelarija za reviziju institucija BiH u izvještaju "Kontrola vazdušnog saobraćaja BiH". Revizori su naglasili da je zbog nedostatka volje izgubljeno više od 70 miliona KM, jer je godinama odugovlačeno preuzimanje kontrole neba iznad BiH od Srbije i Hrvatske.

Domaće službe trebalo je da započnu sa kontrolom donjeg dijela vazdušnog prostora još 2007, ali je to urađeno tek u novembru 2014. godine. Nakon nekoliko probijenih rokova, najnoviji rok za preuzimanje kontrole nad cjelokupnim vazdušnim saobraćajem na nebu iznad BiH je kraj 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana