Na ljeto od MMF-a 38 miliona evra?

nezeavisne.com
Na ljeto od MMF-a 38 miliona evra?

Sarajevo, Banjaluka - Izvršni odbor MMF-a tokom ljeta razmatraće drugi pregled proširenog aranžmana s BiH, a ukoliko ga odbori stvoriće se uslovi za isplatu oko 38 miliona evra.

Iz MMF-a je saopšteno da je njihova delegacija, predvođena Nedinom Ilahijem, šefom Misije ove institucije u BiH, od 7. do 21. maja boravila u Sarajevu i Banjaluci i postigla sporazum s vlastima u BiH koji podliježe odobrenju Izvršnog odbora MMF-a.

Ilahi je rekao da je ekonomski program s BiH i dalje na pravom putu te da je zabilježen značajan oporavak, uglavnom prouzrokovan većom privatnom potrošnjom i izvozom, dok je stopa nezaposlenosti znatno smanjenja. Kako se navodi u saopštenju, preliminarni podaci o poreskim prihodima, doznakama i bankovnim kreditima navode na zaključak da će se ovaj pozitivan trend nastaviti tokom godine.

"Izvršenje programa je na zadovoljavajućem nivou i ispunjeni su svi fiskalni ciljevi programa. Ukupni budžetski suficit je dostigao dva odsto BDP-a u 2017. godini, uglavnom zahvaljujući tome što su vlasti ograničile ukupnu potrošnju", istakao je Ilahi.       Takođe, dodao je i to da je napredak u sprovođenju reformi bio sporiji od očekivanog i apelovao na Parlamentarnu skupštinu BiH da usvoji novi zakon o osiguranju depozita.      

"Potrebni su dodatni napori kako bi se otvarala radna mjesta u privatnom sektoru. Prethodna mjera za završetak drugog pregleda ja da Vlada FBiH dostavi Parlamentu FBiH prijedloge zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosima u skladu s preporukama osoblja MMF-a", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana