На крилима авиона стигао 71 милион

Ведрана Кулага
На крилима авиона стигао 71 милион

Сарајево - БиХ је у протекле двије године, од када је преузела контролу над доњим дијелом неба изнад своје територије, на основу прелета авиона убрала око 71 милион марака, али потпуно преузимање надзора неба није приведено крају, тако да и даље губи значајан износ новца.

Небо изнад БиХ до половине новембра 2014. године било је под контролом служби из Загреба и Београда, због чега је БиХ годишње губила десетине милиона марака. Ситуација је донекле поправљена када је Центар за контролу ваздушног саобраћаја преузео контролу над доњим дијелом неба, односно до 10.000 метара.

- Агенција за пружање услуга у ваздушној пловидби (BHANSA) је на основу прелета у 2015. години остварила приходе од 32,97 милиона, а лани од 38,11 милиона КМ - казали су у тој агенцији.

Иако је приликом преузимања контроле над првим дијелом неба најављено да би БиХ већ 2015. године требало да преузме и горњи дио, то се још није десило. Због тога дио новца од накнада које плаћају авио-компаније када њихови авиони прелете БиХ на висинама изнад 10.000 метара поново иде у Хрватску и Србију.

У BHANSA тврде да испуњавају услове да би преузели комплетну контролу над небом.

- Планирани рок за преузимање контроле над цјелокупним ваздушним саобраћајем на небу изнад БиХ је крај 2019. године - истичу у BHANSA.

Један од предуслова за то је остварен почетком фебруара када је почео са радом Центар обласне контроле лета у Бањалуци, а завршен је и избор кандидата за школовање за контролоре ваздушног саобраћаја и избор сертификованог тренинг центра у којем ће бити обучавани.

Предсједавајући Комисије за саобраћај и комуникације у Представничком дому Парламента БиХ Момчило Новаковић каже да БиХ не смије себи дозволити ново пробијање рокова.

- Ранијих година је било много проблема коју се не смију поновити. Имамо најаву да ће све бити завршено 2019. године - казао је Новаковић.

На озбиљност ситуације настале због непреузимања контроле над небом изнад БиХ упозорила је Канцеларија за ревизију институција БиХ у извјештају "Контрола ваздушног саобраћаја БиХ". У том документу је наглашено да је због недостатка воље изгубљено више од 70 милиона КМ, јер је годинама одуговлачено преузимање контроле неба изнад БиХ од Србије и Хрватске.

Домаће службе требало је да започну са контролом доњег дијела ваздушног простора још 2007, али је то урађено тек у новембру 2014. године. Због пропуста је организовано јавно саслушање пред Комисијом за саобраћај и комуникације Представничког дома. Саслушани су бивши министар транспорта и комуникација БиХ Дамир Хаџић, секретар Министарства Игор Пејић и тадашњи руководиоци BHANSA.

БиХ никада до новембра 2014. године није имала контролу над својим ваздушним простором. Изузетак је био простор у непосредној близини међународних аеродрома у Сарајеву, Бањалуци, Мостару и Тузли.

Контролори

У BHANSA тренутно раде 94 контролора ваздушног саобраћаја, а у тој агенцији кажу да се суочавају са кадровским проблемима.

- Тај број не задовољава наше потребе и зато смо се одлучили на расписивање конкурса, јер нам треба 69 контролора - казали су у BHANSA и додали да тренутно на тржишту рада у свијету недостаје 15.000 контролора летења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана