Na jesen u BiH stiže 20.000 izbjeglica?

Srna
Na jesen u BiH stiže 20.000 izbjeglica?

Sarajevo - Ako dođe do promjene rute kretanja, na jesen bi moglo da iz Srbije u BiH pristigne najmanje 20.000 sirijskih izbjeglica, izjavio je zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam.

Prema njegovim riječima, ruta migranata iz Sirije, Iraka i Avganistana koja je išla od Turske preko Grčke, Makedonije i Srbije do Mađarske, već je prebukirana, a na promjenu tog pravca kretanja uticaće i zaštitna ograda koju Mađarska gradi na granici sa Srbijom.

Navodeći da postoji inicijativa da i Rumunija gradi sličnu ogradu, Nizam je za "Dnevni avaz" rekao da bi tako mogao da se stvori obruč, a jedini izlaz biće preko teritorije BiH.

Nova ruta, pojašnjava on, išla bi preko Makedonije, samoproglašenog Kosova i Crne Gore, a u BiH bi izbjeglice ulazile u okolini Trebinja.

"U Srbiji je registrovano oko 106.000 izbjeglica, i svi oni su došli neregularnim putem, a samo dio njih može pokrenuti izbjeglički talas koji može da preplavi BiH", upozorava Nizam.

On ističe da je Služba za poslove sa strancima napravila akcioni plan za takav scenario i uputila ga razmatranje u Savjet ministara BiH.

Prema njegovim riječima, u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu ima 125 mjesta, a u dva azilantska kampa 300 mjesta, što bi sa krevetima na sprat omogućilo smještaj za 600 izbjeglica.

Nizam kaže da je za jednog migranta dnevno potrebno obezbijediti oko 30 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana