Na jedno mjesto oficira juriša sedam kandidata

Anita Janković-Rečević
Na jedno mjesto oficira juriša sedam kandidata

Sarajevo - Da rad u vojnoj službi ne prestaje da privlači mlade, još jednom je potvrdio konkurs za prijem oficira u Oružane snage (OS) BiH, gdje na jedno mjesto juriša sedam kandidata.

Konkursom za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu oficira OS BiH, koji je bio otvoren od kraja avgusta do kraja septembra, bilo je ponuđeno 60 mjesta, a na adresu Ministarstva odbrane BiH pristigle su 453 prijave.

- Broj prijava na ovom konkursu povećan je u odnosu na prethodne godine i vidljivo je da interesovanje mladih raste. Od ukupnog broja pristiglih prijava, prihvaćeno je njih 412 - istakli su u Ministarstvu odbrane.

Naveli su da sada slijedi proces prijema kandidata u vojnu službu koji se odvija kroz četiri faze. Mladi koji žele da budu oficiri ove i iduće sedmice u centrima za regrutaciju i tranziciju u Sarajevu i Banjaluci biće podvrgnuti provjeri fizičke spremnosti, a polagaće i testove iz poznavanja engleskog jezika. Svi kandidati će proći i psihološka testiranja, zdravstvene preglede i razne druge vježbe.

- Nakon završenog testiranja najuspješniji kandidati će biti upućeni na osnovnu oficirsku obuku, nakon čega će biti zaključen ugovor o prijemu u profesionalnu vojnu službu u početnom činu oficira, potporučnik - rekli su u Ministarstvu odbrane. Dodali su da je za kandidate koji budu primljeni obavezno trajanje službe najmanje šest godina, odnosno dva sklopljena ugovora, a oni koji odbiju da zaključe ugovor o prijemu u vojnu službu ili prekinu rad prije isteka obaveznog trajanja službe dužni su da nadoknade stvarne troškove osnovne vojne obuke.

U ovom ministarstvu ističu da velika zainteresovanost vlada i za prijem vojnika u profesionalnu vojnu službu.

- Na javne oglase za prijem vojnika, koji su bili objavljeni u aprilu i avgustu, javilo se 1.732 kandidata, što je za 621 više u odnosu na lani - kažu u Ministarstvu odbrane.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić kaže da je jedan od razloga za povećan broj prijava za oficire taj što je u pravilniku za prijem omogućeno vojnicima do 35 godina starosti da konkurišu, ako su u međuvremenu stekli visoku stručnu spremu.

  • Imamo dobar trend zainteresovanosti i najveći problem je zadovoljiti broj kandidata iz reda hrvatskog naroda. Mladima je vojna služba zanimljiva zbog sigurnog posla, ali i mogućnosti za napredovanje i usavršavanje - rekao je Jerinić.

Uslovi

Prema uslovima iz konkursa za prijem oficira, oni koji žele to mjesto iz reda civila 1. januara 2020. godine ne smiju imati više od 27 godina, dok je za kandidate iz vojnih redova starosna granica 35 godina. Između ostalog, uslov je bio i da su kandidati državljani BiH, da imaju završen fakultet, kao i da nisu otpušteni iz državne uprave ili vojne službe u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana