Na dvije stolice šest službenika

Vedrana Kulaga
Na dvije stolice šest službenika

Sarajevo - U Ministarstvu civilnih poslova BiH prošle godine nemilice su dijeljene radne knjižice što potvrđuje i konkurs za popunu dva radna mjesta, koji je omogućio uhljebljenje čak šest službenika.

Ministarstvo kojim rukovodi Adil Osmanović potrošilo je lani 13 miliona maraka, od čega je za plate i naknade iskeširano oko 4,5 miliona KM.

Kancelarija za reviziju institucija BiH ovom Ministarstvu dala je mišljenje sa rezervom uz skretanje pažnje, a ključni razlog za tu ocjenu su malverzacije prilikom zapošljavanja.

Revizori su čak poseban dio u izvještaju posvetili slučajevima zapošljavanja i premještanju radnika sa jednog na drugo radno mjesto. 

Novi službenici su, prema navodima revizije, do posla u tom Ministarstvu dolazili na osnovu javnog oglasa i aktiviranjem rezervnih listi.

Ukupno je bilo osam internih premještaja službenika, a u šest slučajeva radilo se o osobama koji su u vrijeme premještaja bili na probnom radu koji, prema Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH, traje godinu.

- Ti premještaji su prouzrokovali korišćenje rezervnih lista uspješnih kandidata za popunu mjesta koja su ostala upražnjena, a osobe su premještane iako nisu imale ocjenu rezultata rada, od koje zavisi da li će ostati ili napustiti instituciju, što nije u skladu sa zakonom - navedeno je u revizorskom izvještaju.

Revizori su otkrili i da su nadležni dijelom ignorisali i zaključak Savjeta ministara BiH iz 2016. kojim je svim institucijama BiH naloženo da su obavezne tražiti saglasnost za novo zapošljavanje.

- Ministarstvo je obezbijedilo saglasnost za prijem četiri službenika i jednog zaposlenog, a primjenom rezervnih lista primljeno je još šest državnih službenika za koje nije obezbijeđena saglasnost - utvrdili su revizori.

Pojasnili su da su na dva radna mjesta izvršeni premještaji po dva puta, što znači da je postavljeni državni službenik koji je bio na probnom radu interno premješten i na njegovo mjesto je postavljen prvi uspješni kandidat sa rezervne liste.

- Potom je i taj službenik interno premješten i postavljen je drugorangirani sa rezervne liste. Tako su, za raspisana dva radna mjesta po javnom konkursu, primljena dodatna četiri državna službenika primjenom instituta rezervnih lista - naveli su revizori i otkrili da je bilo slučajeva da su službenici premještani samo 15 dana nakon postavljenja.

Revizorima nije sve bilo čisto ni prilikom službenih putovanja i pravdanja troškova kao ni prilikom sprovođenja postupaka javnih nabavki.

Ministarstvo odbrane

Revizori su konstatovali da Ministarstvo odbrane BiH, koje je takođe dobilo mišljenje sa rezervom uz skretanje pažnje, dosta ranijih preporuka u vezi sa unutrašnjim kontrolama nije sprovelo u djelo. Ministarstvo je, kako je navedeno, problem koji se pojavio sa istekom roka artikala iz ishrane prevazišlo, ali su se pojavili drugi problemi.

- U Izvještaju o radu parlamentarnog vojnog povjerenika za 2017. se navodi kako je prekršen Pravilnik o ishrani u Oružanim snagama BiH u miru, te kako su direktno ugrožena osnovna ljudska prava. Ministarka Marina Pendeš je ove godine naredila Generalnom inspektoratu da istraži te nepravilnosti - naveli su revizori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana