Na dnevnom redu elektrane zajedničke sjednice dvije vlade, putevi i imovina

Marijana Miljić
Na dnevnom redu elektrane zajedničke sjednice dvije vlade, putevi i imovina

Banjaluka - Zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije najavljena je za 29. avgust u Trebinju, a ministri bi tada trebalo da potpišu i memorandum o izgradnji dvije zajedničke hidroelektrane u gornjem toku Drine, čija je vrijednost 200 miliona evra.

Neke od tema za zajedničku sjednicu već su usaglašene i one se odnose na analizu šta je do sada urađeno u vezi sa pitanjem realizacije zajedničkih projekata i šta je preostalo da se uradi.

- Pred ministrima će se naći i informacija o rješavanju problema u vezi sa imovinom Srba u Federaciji. Mnogo građana Srbije ima imovinu u FBiH, tako da će i razmatranje te problematike biti na dnevnom redu. Nezaobilazni će biti i razni drugi infrastrukturni projekti - kazali su u Kabinetu premijerke RS.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je da je njegov resor kandidovao određene projekte za sjednicu, ali još nije dobio odgovor o tome da li će one biti uvrštene na dnevni red.

- To su autoput prema Bijeljini i dalje prema Srbiji, pružni prelaz u Zvorniku, ali i drugi projekti  - rekao je Trninić.

Na zajedničkoj sjednici vlada trebalo bi da uslijedi i potpisivanje memoranduma o zajedničkom radu na izgradnji hidroelektrana na području Foče i to “Foča” i “Paunci”, čija je vrijednost 200 miliona evra. Potpisivanje ovog memoranduma najavljeno je nakon sjednice Mješovitog energetskog komiteta koja je održana u Malom Zvorniku na kojoj je bilo riječi i o pitanju imovine u gasnim preduzećima.

- Nema ništa veće i važnije od toga da građani Republike Srpske i Srbije vide da mi zajedno radimo, da smo na jednak način posvećeni daljoj izgradnji i jačanju naših odnosa i saradnje i kroz konkretna životna pitanja. Svaka investiciona aktivnost, svaki novi privredni objekat će doprinijeti poboljšanju kvaliteta života građana - naveo je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić i dodao da će Srpska i Srbija zajedno na partnerskom principu graditi dvije nove hidroelektrane u gornjem toku Drine.

Đokić je izrazio i očekivanja da će nakon procjene vrijednosti kapitala uslijediti vrlo brzo potpisivanje ugovora kojim će biti uređeni odnosi između “Gasprometa” Pale i “Srbijagasa”, čime će biti riješeno ovo otvoreno pitanje.

Za razvoj zajedničkih hidroelektrana biće zadužene elektroprivrede Srbije i Republike Srpske.

- Definisali smo i zajednički tim koji će raditi na ovim projektima, te korake koji su neophodni da bi se ovaj projekat razvijao -  rekao je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

Naglasio je da su u prethodnom periodu definisani ključni pravci određenih projekata koji su interesantni za RS i Srbiju.

Sastanku su prisustvovali i generalni direktor “Elektroprivrede RS” Radmila Čičković, predsjednik Komisije za koncesije Srpske Radenko Đurica, generalni direktor “Gasprometa” Pale Milomir Draganić. U delegaciji Srbije bili su i generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić, te predsjednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić.

Sjednica u Trebinju biće deveta sjednica Vlada RS i Srbije u okviru sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije.

Spremni sporazumi

Na ekonomskom forumu, koji je održan počekom maja na Jahorini premijerke Srpske i Srbije Željka Cvijanović i Ana Brnabić potvrdile su da su već pripremljeni određeni sporazumi koji bi trebalo da doprinesu realizaciji nekih zajedničkih projekata.

 - Treba se vratiti oblasti energetike i vidjeti koji su to zajednički projekti. Podrinje i Drina nude mogućnosti same od sebe, a to povlači za sobom neke druge procese - izjavila je tada premijerka RS Željka Cvijanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana