Na dnevnom redu apelacija poslanika skupštine Republike Srpske

Srna
Na dnevnom redu apelacija poslanika skupštine Republike Srpske

Sarajevo - Ustavni sud BiH razmatraće na plenarnoj sjednici 19. i 20. januara zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu usaglašenosti "svih zakona i ostalih opštih pravnih akata usvojenih od Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ od njegovog konstituisanja poslije izbora 2014. godine".

Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske zvanično je ovaj zahtjev Ustavnom sudu BiH uputio 28. septembra prošle godine.


Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković pojasnio je tada da je razlog za upućivanje apelacije činjenica da od 17 srpskih delegata, koliko ih po Ustavu BiH i Izbornom zakonu BiH treba da bude u Domu naroda Parlamenta FBiH, ima samo 13, čime su oni onemogućeni da podignu zaštitu vitalnog interesa na bilo koje zakonsko rješenje koje se donosi u FBiH.

Prema njegovim riječima, u Izbornom zakonu BiH eksplicitno je rečeno da ne može biti konstituisan dom naroda nijednog parlamenta dok ne budu izabrani predstavnici sva tri konstitutivna naroda.

Uz zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu BiH, dostavljen je i spisak od 43 zakonska rješenja koja je u tom periodu donio Parlament FBiH.

"Cijeneći da određena zakonska rješenja, pogotovo činjenica da su delegati iz srpskog naroda pokušavali podići zaštitu vitalnog nacionalnog interesa 2015. godine i da je to odbijeno, tražimo od Ustavnog suda BiH da sva ova zakonska rješenja stavi van snage do donošenja konačne odluke i da se ne primjenjuju, jer smatramo da proizvode štetne posljedice za pripadnike srpskog naroda koji žive na području FBiH", rekao je Višković.

Iz Ustavnog suda BiH saopšteno je da će se na dnevnom redu naredne sjednice naći i zahtjev Mladena Bosića, koji je, dok je obavljao funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zatražio ocjenu ustavnosti odluke o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine od 18. maja 2016. godine i Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Ustavni sud BiH trebalo bi da na ovoj sjednici donese odluku nakon što je na plenarnoj sjednici 1. decembra prošle godine obavio preliminarnu raspravu o proceduralnim pitanjima u vezi sa Bosićevim zahtjevom.

Bosić je podnio apelaciju za ocjenu ustavnosti odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenim kriterijumima za program obrade podataka sa popisa.

On je u zahtjevu Ustavnom sudu BiH zatražio i donošenje privremene mjere kojom bi bila suspendovana primjena Jukićeve odluke i odgođeno objavljivanje rezultata popisa.

Jukić je bez saglasnosti predstavnika Republike Srpske donio odluku o programu obrade podataka popisa na osnovu koje je oko 196.000 ljudi iz spornih popisnica tretirano kao stalno stanovništvo BiH iako godinama žive u inostranstvu.

Agencija za statistiku BiH objavila je 30. juna rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Ustavni sud BiH razmatraće na narednoj sjednici i zahtjev Borjane Krišto, kao zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o krivičnom postupku BiH, te njen zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o policijskim službenicima BiH.

Na sjednici bi novoimenovani sudija Ustavnog suda BiH iz reda stranaca Đovani Graso trebalo da da svečanu izjavu.

Predsjednik Evropskog suda za ljudska prava Gvido Rajmondi imenovao je Grasu iz Italije na mjesto sudije u Ustavnom sudu BiH umjesto Konstanse Greve, kojoj je, zbog navršenih 70 godina, prestala sudijska funkcija u Ustavnom sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana