На челу БХДЦА потребни стручни, а не страначки кадрови

Жељка Домазет
На челу БХДЦА потребни стручни, а не страначки кадрови

Сарајево - Представнички дом Парламента БиХ одлучиваће у сриједу о приједлогу СДС-а да генерални директор Дирекције за цивилно ваздухопловство (БХДЦА) и његова два замјеника који имају статус државних службеника убудуће буду именовани на мандатни период од четири године, што би, сматрају у СНДС-у, ову институцију могло довести у велике проблеме.

Измјене и допуне Закона о ваздухопловству БиХ којима је ово предвиђено, предложила је шеф Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић. Према тим измјенама, умјесто руководећи државни службеници, што подразумијева радни однос на тој позицији до стицања услова за одлазак у пензију, директор и замјеници били би именована лица са могућношћу избора на укупно два мандата. У образложењу приједлога наведено је да би овим измјенама био испоштован Закон о министарским именовањима, именовањима Савјета министара и другим именовањима БиХ, те да се тако ради и у другим институцијама.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Душанка Мајкић, међутим, упозорава да није случајно да је руководство Дирекције изузето из именовања на мандатни период јер у БиХ има врло мало стручњака који би могли водити БХДЦА.

- Овакав Закон о ваздухопловству настао је управо као посљедица изузетно захтјевних послова БХДЦА. Ако би биле усвојене предложене измјене, то би могло довести до тога да се на ову позицију бира страначки, а не стручни кадар, што би ову институцију, али и цијелу БиХ могло довести у велике проблем - каже Мајкићева.

Сматра да је очито да је овај приједлог СДС сачинио без ваљаних консултација са стручњацима.

- Очито је и да им се жури да на ту позицију ухљебе неког од својих страначких кадрова, а не стручњака. Таква рјешења су опасне ствари јер смо искусили у неким другим институцијама када су на руководећа мјеста довођени страначки пулени а не стручњаци. То је брзоплети потез СДС-а који неће добити подршку СНСД-а - рекла је Мајкићева.

Предсједавајући Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламента БиХ Момчило Новаковић из НДП-а мишљења је да су измјене потребне јер су законом који је на снази директор и његови замјеници заштићени као нико у БиХ.

- Наравно да ћу подржати измјене, јер закон има нелогичности које су несхватљиве. То је институција у којој директор и његови замјеници не могу бити смијењени ни на који начин. У свим другим институцијама директора и замјенике бирају на мандатни период, а у БХДЦА након избора на тим функцијама остају до краја живота, као и судије и тужиоци. Ван сваке памети је да неко на такав начин буде ухљебљен и заштићен - нагласио је Новаковић и додао да се овим измјенама закона отклањају те аномалије. Истиче да му није познато и јасно којим се принципом руководило приликом доношења овог закона.

- У БиХ је само БХДЦА институција у којој је руководство на тај начин заштићено. Чуо сам и да Министарство транспорта и комуникација припрема један свеобухватнији закон у који су уграђене и одредбе које је предложила Пандуревићева. Ако до сједнице Савјет министара понуди такав закон, могуће је да она повуче свој приједлог - казао је Новаковић.

Посланик СДА Амир Фазлић рекао је да ће послушати став Клуба СДА, али да сматра да директори БХДЦА и њихови замјеници треба да се бирају на мандатни период као и у свим другим институцијама.

- Нема разлога да не подржимо овај приједлог - казао је Фазлић.

Распоређивање

Измјенама Закона које је предложила Александра Пандуревић предвиђено је да директор и замјеници који су затечени на овим позицијама у вријеме ступања измјена на снагу остану на тим позицијама до нових именовања. Ако они не буду именовани, биће распоређени на одговарајућа радна мјеста у оквиру тијела државне службе.

Од 2006. године директор БХДЦА је Ђорђе Ратковица, а његови замјеници Ђелал Хасечић и Маринко Шимуновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана