Na Fejsbuku organizuju masovno razbijanje radara

Glas Srpske
Na Fejsbuku organizuju masovno razbijanje radara

Sarajevo - Društvene mreže u Bosni i Hercegovini sve se češće zloupotrebljavaju. Uz govore mržnje, prijetnje, pozivanje na proteste, organizovanje kojekakvih sumnjivih okupljanja, posljednjih dana na Fejsbuku se pojavila grupa koja poziva na uništavanje radara u Federaciji BiH.

Grupa je osnovana u Žepču, a u kratkom vremenu dobila je mnoštvo članova iz cijele BiH. Tako se navodi kako se događaj pod nazivom "Masovno razbijanje radara" planira organizovati 28. februara u 11 sati, navodi "Večernji list".

Budući da je grupa javna, vrlo brzo po objavi događaja i datuma njegovog "održavanja” brojni građani izrazili su svoje mišljenje o radarima u FBiH. Većina njih smatra kako imamo previše radara te da oni nisu postavljeni na odgovarajućim mjestima.

"Razumijem i podržavam kontrolu brzine radarima u naseljenim mjestima, tamo gdje je pojačana frekvencija pješaka, posebice u blizini škola, ali nikako ne mogu shvatiti smisao ograničenja brzine prometa m/v i radarsku kontrolu na mjestima koja su 'pustopoljina' u kasnim večernjim satima ili noćnim, kao, primjerice, radar u blizini Petrovca, na cesti kod EP stanice, gdje je ograničenje 50 km/h, ili radare na prilazima Bihaću, na uzvišenju iznad Ključa itd. Krajina je krcata besmislenim radarima i besmislenim ograničenjima brzina", komentarisao je jedan od članova grupe.

Drugi smatraju da se često radari postavljaju samo radi punjenja proračunskih rupa. Ima i onih koji u radarima vide spas većeg broja života, posebno djece.

Iz Ministarstava unutrašnjih poslova navode da je cilj postavljanja radara i povećanog broja radarskih kontrola smanjenje broja poginulih osoba na saobraćajnicama.

Podsjetimo, na području Federacije Bosne i Hercegovine u prvih osam mjeseci prošle godine evidentirano je više od 18.000 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 120 osoba, a gotovo 4.500 je povrijeđeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana