На Црном Врху обиљежено 25 година од страдања Срба

На Црном Врху обиљежено 25 година од страдања Срба 10.09.2017 15:27 | Срна

Зворник - Поводом 25 година од страдања 11 припадника Војске Републике Српске, полицајаца и цивила, које су 10. септембра 1992. године из засједе убили сребренички муслимани, данас је код Спомен-плоче на Црном врху код Зворника служен парастос,

положени вијенци и прислужене свијеће.Парастос је служило мјесно свештенство, а вијенце су положиле породице погинулих, градоначелник Зворника Зоран Стевановић и припадници Полицијске управе Зворник.


Замјеник предсједника Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Вељко Лазић рекао је да се чланови породица сваке године на данашњи дан окупљају код Спомен-плоче да се сјете најмилијих који су недужно страдали на овом мјесту.

"Тог 10. септембра 1992. године имали смо највише страдалих у Републици Српској, јер данас се обиљежава и страдање Срба на Стогу, на возућком подручју, одакле је протјерано више од 8.500 Срба", подсјетио је Лазић.

Истичући да за злочине над Србима на Црном врху и Возући нико није одговарао, Лазић је рекао да је питање када ће ови злочини бити процесуирани имајући у виду дешавања у Институту за тражење несталих, Тужилаштву и Суду БиХ.

"Ако и сада тражимо 1.662 српска борца и цивила и ако имамо ситуацију да смо за девет година имали 289 пронађених лица, питање је када ће и да ли ће овај процес бити завршен", рекао је Лазић.

Он је нагласио да се Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске активно бори за реорганизацију Института за тражење несталих и око бољег односа Тужилаштва и судства БиХ према овим питањима.

Лазић је подсјетио да Институт за тражење несталих већ скоро пет година ради са вршиоцима дужности директора и Управног одбора, а због неријешених кадровских и других питања не може да одговори задатку који му је повјерен.

Секретар Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Зворник Миливоје Марковић поновио је да су прије 25 година на овом мјесту сребренички муслимани извршили злочин, ничим изазван, у дубини територије Републике Српске.

"Сребренички муслимани су тог датума 1992. године прешли више од 60 километара да би, пресијецајући колону возила која се кретала од Црног врха према Зворнику, извршили невиђени злочин над недужним цивилима, те припадницима Војске и полиције Републике Српске од којих је већина била у цивилним одијелима", подсјетио је Марковић.

Предсједник Предсједништва Градске борачке организације Зворник Миодраг Павловић рекао је да се још једном обиљежава годишњица страдања већином цивила на путној комуникацији Тузла-Зворник на Црном врху гдје су у мучкој засједи побијени недужни људи.

"И поред злочина који се десио над српским народом, још нико није одговарао", рекао је Павловић и изразио наду да ће некоме прорадити грижа савјести, да се покаје и каже да је направљен гријех према недужним цивилима.

Павловић је рекао да су у рату погибије војника очекиване, али када се на мучки начин сачекају и звјерски поубијају цивили онда то већ није човјечно.

Помену на Црном врху присуствовао је и члан Управног одбора Института за тражење несталих БиХ Момир Шкиљевић.

Спомен-плоча на Црном врху постављана је 10. септембра 2010. године и шест дана након постављања непозната лица су је разбила, а у истој години су украдени сто и клупе, исјечени жељезни стубови и ланци око обиљежја.

У 2013. години поново је постављена гранитна Спомен-плоча, већа и дебља, али су је непознате особе разбиле исте године, да би 2014. године била постављена и освештана нова - трећа по реду Спомен-плоча на мјесту страдања припадника Војске Републике Српске, полиције и цивила, која и сада стоји.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица