Размотрен приједлог закона о стечају

РТРС
Размотрен приједлог закона о стечају

Бањалука - Посланици Народне скупштине РепублРазмотрен приједлог закона о стечајуике Српске размотрили су вечерас Приједлог закона о стечају.

Посланик СНСД-а Милан Ковач изјавио је током расправе о овом приједлогу закона да је то у суштини реформски закон, али да је потребно доста труда да буде примијењен.

Ковач је истакао да нема брзог провођења стечаја, те да су стечајни управници ти који у већини случајева отежу стечајни поступак.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић рекао је да је ово неопходан закон и да су рјешења која се нуде у задовољавајућој форми.

Посланик НС Горан Ђорђић нагласио је да је овакав закон потребан и да његов циљ треба да буде да донесе стварне ефекте за краће вријеме.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић оцијенио је да је ријеч о добром закону и да ће за њега гласати велика већина посланика.

Током расправе посланици су у међусобнм репликама удаљили од теме расправљајући и о томе како је проведен процес приватизације и шта је радила Комисија за ревизију приватизације.

Засједање Народне скупштине биће настављено сутра у 10.00 часова разматрањем Приједлога закона о сузбијању корупције, организованог и најтежих облика привредниг криминала.

Посланици ће разматрати и Приједлог закона о превозу опасних материјала, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о републичкој управи, као Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о регистрацији пословних субјеката у Српској.

....

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Перица Бундало сматра да је закон о стечају, чији је приједлог радна група веома квалитетно урадила, закаснио и да је изнуђен због посљедица које је изазвао досадашњи закон о стечај.  Он је на скупштинској расправи о Приједлогу закона о стечају рекао да је овакав текст рјешења требало предложити раније.

Бундало је предложио заључак да Влада Српске, након годину дана од ступања овог закона на снагу, изврши његову анализу и предложи потребне измјене ако се за то укаже потреба.

Посланик СДС-а Душан Берић рекао је да би се требало квалитетније и прецизније одредити покретање стечајног поступка, ко ће платити поступак и одредити да стечајни поступак не треба да траје дуго.

Посланик НС-а Адам Шукало рекао је да би циљ овог закона требало да буде спречавање настанка несолвентних привредних субјеката и да би у томе значајну улогу требала да има Пореска управа Српске, којој би се дало овлшћење да буде један од покретача стечаја.

Посланик СРС РС Миланко Михајилица навео је податак по којем се у Српској води 344 стечајних и 516 ликвидационих поступака, питајући зашто се шест година чекало на изради нових законских рјешења о стечају.

..........

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да Приједлог закона о измјени Закона о буџетском систему по хитном поступку садржи измјене које су неопходне да се досљедно примијене Закон о порезу на употребу и ношење добара и измијењени Закон о накнадама на кориштење природних ресурса за производњу електричне енергије.

Образлажући овај акт на сједници Народне скупштине Српске, он је рекао да се укида одредба о одређивању расподјеле прихода од таксе за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије, којим је предвиђено смањење тих накнада, а које су повећане ради обезбјеђења средстава за санацију штете од мајских поплава 2014. године.

Тегелтија је навео да ће се, такође, смањити приход од пореза на употребу и ношење добара.

Према његовим ријечима, све то ће за посљедицу имати смањење прихода Фонда солидарности, према процјени, на годишњем нивоу за око 25 милиона КМ. Није било расправе по овом законском приједлогу.

Министар правде Српске Антон Касиповић образложио је Приједлог закона о стечају који се темељи на досадашњим уоченим недостацима стечајног поступка, а као један од њих је навео неблаговременост покретања тог поступка, што за привредни субјекат ствара већи број негативних импликација.

Касиповић је навео да су овим законом зацртани циљеви којим би се утицало на благовремено покретање стечајног поступка, финансијско и оперативно реструктурисање дужника, скраћивање и смањивање трошкова стечајног поступка и заштиту права повјерилаца.

...........

Након утврђивања дневног реда, сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је посланичким питањима премијеру Српске Жељки Цвијановић. Посланици опозиције нису присуствовали овој тачки дневног реда.

Одговарајући на посланичка питања, предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић је рекла да је просјечан број запослених у прошлој години за два одсто већи од просјечног броја запослених годину раније.

- Запослено је 4.500 лица. Ако погледамо трендове у току 2015. године и упоредимо податке из септембра са подацима из марта видјећемо да је забиљежено повећање запослености од 2,3 одсто, односно више од 5.600 додатно запослених лица - навела је Цвијановићева.

Одговарајући на посланичко питање у вези са ситуацијом у јавним предузећима, премијер Српске је рекла да се ради на дефинисању одређених мјера које би довеле до санације или консолидације ситуације у тим предузећима.

Цвијановићева је рекла да је Влада реализацијом низа пројеката из области саобраћајне инфраструктуре показала опредијељеност да модернизује транспортну инфраструктуру као претпоставку за привредни развој Српске. Она је додала да се предвиђеном динамиком реализује пројекат изградње ауто-пута Бањалука-Добој, те да се воде разговори са кинеским партнерима у вези са изградњом ауто-пута Бањалука-Приједор.

Премијер Српске је рекла да је спремна да разговара о проблему образовања бошњачке дјеце и изучавању националне групе предмета, али и да Република Српска не спроводи никакве мјере дискриминације према било којем дјетету, посебно не по основу националне припадности.

Цвијановићева је изјавила да је за програм стамбеног збрињавања борачких категорија становништва до сада уложено око 145 милиона КМ и да је од 2008. до 2015. године у тај програм укључено више од 5.000 корисника. Премијерка је рекла да ће тај програм бити проширен и на лица из борачких категорија становништва која се раније нису пријавила. Она је додала да се уз овај програм проводи и програм запошљавања инвалида и да је у претходном периоду у оквиру овог програма запослено од 1.300 до 1.400 ратних војних инвалида.

Одговарајући на посланичко питање о подношењу апликације БиХ за чланство у Еу, Цвијановићева је истакла да је евидентно да у Унији постоје земље које су експлицитно против тога да БиХ поднесе ту апликацију, али да је донесена политичка одлука да се иде у том правцу.

- Ми не добијамо ништа уколико се апликација поднесе, осим нијемог одговора који ће трајати неколико мјесеци, јер се апликација по правилу подноси онда када већ имате услове да се унапријед да позитиван одговор, и само је формално поднесете да се добије потврдан одговор - навела је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је у Народној скупштини Српске давно усвојен механизам координације који је био резултат заједничког рада на свим нивоима, али да се "око тога отеже".

Цвијановићева је за адаптацију Споразума о стабилизацији и придруживању рекла да је то крајње штетан аранжман по привреду БиХ, док је за објављивање резултата пописа становништва рекла да се тиме манипулише, као и са осталим питањима у БиХ.

Цвијановићева је навела да јој је тешко давати оцјену рада Владе коју води.

- Знајући са којима смо изазовима суочени, како смо блокирани, на који начин се носимо са реалним, али и вјештачки наметнутим проблемима и у хаотичним односима у БиХ, морали смо водити рачуна о финансирању и свим другим обавезама, што је велики изазов - рекла је Цвијановићева.

Говорећи о пензијском систему у Српској, Цвијановићева је подсјетила да се од почетка ове године пензије исплаћују из трезора.

............

Посланици опозиције присуствују расправи о Приједлогу закона о измјенама Закона о накнадама за кориштење природних ресурса у сврху производње електричне енергије. Образлажући овај акт који је на дневни ред уврштен по хитном поступку, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да се измјене односе на одредбе којима је утврђена висина накнаде за коришћење тих ресурса. Он је навео да се већина накнада смањује за 50 одсто и да те накнаде искључиво представљају приход локалне заједнице.

Ђокић је као примјер навео да је овим приједлогом закона предвиђено да накнада за коришћење хидроакумулационих објеката за производњу електричне енергије која је износила 0,010 КМ, сада износи 0,005 КМ, а накнада за коришћење природних необновљивих ресурса која је износила 0,005 КМ, сада износи 0,003 КМ.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је, током расправе о Приједлогу закона о измјени Закона о накнадама за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије, да је "Електропривреда Републике Српске" систем који неупоредиво боље функционише за вријеме ове власти, него кад је садашња опозиција била на власти.
Она је рекла да је "Електропривреда Српске", док је садашња опозиција била на власти, производила губитке, имала мањи број запослених, као и негирала наводе да се сада у том привредном субјекту запошљавају "партијски послушници".

Ђокић је истакао опредијељеност Владе да јача енергетски сектор Српске и да ће у том конктексту "Електропривреда Српске" добити концесију за изградњу хидроелектране "Бук-Бијела".

Он је рекао да сада није могуће рећи колико ће трајати изградња тог објекта, али је нагласио да ће то бити високопрофитабилан објекат у области електроенегретског сектора.

...........

Представници опозиције сматрају да је неозбиљно што скупштинска већина није прихватила да буде разматран Приједлог измјена и допуна Закона о порезу на доходак.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица каже да не види шта је проблем да се о наведеном закону расправља и да након тога представници власти заузму ставове да ли га подржавају или не.

Посланик НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драган Чавић рекао је да ће на свакој скупштинској сједници подносити исти приједлог закона, јер "Влада са обавезама по обичног човјека иде до те мјере да ће им ускоро опорезивати и ваздух који удишу".

..........

На деветој редовној сједници посланици Народне скупштине Републике Српске разматраће, између осталог, Приједлог закона о стечају којим се уређује поступак реструктурирања и стечајни поступак, те правне посљедице отварања и спровођења ова два поступка.

На предложеном дневном реду налазе се и Приједлог закона о сузбијању корупције, организованог криминала и најтежих облика привредног криминала, Приједлог закона о превозу опасних материја, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о републичкој управи и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о регистрацији пословних субјеката у Републици Српској.

НСРС би требало да разматра и већи број нацрта закона - Нацрт закона о локалној самоуправи, Нацрт закона о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе, Нацрт закона о премјеру и катастру, као и нацрте закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру, Закона о Радио-телевизији Републике Српске.

Пред посланицима ће се наћи и Приједлог стратегије интегралног управљања водама Републике Српске за период од 2015. до 2024. године, Нацрт омладинске политике Српске за период од 2016. до 2020. године, Приједлог буџета Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за ову годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана