NSA šijunirala Borisa Tadića, Nedžada Brankovića, Stjepana Mesića...

SRNA
NSA šijunirala Borisa Tadića, Nedžada Brankovića, Stjepana Mesića...

Anapolis - Američka Nacionalna agencija za bezbjednost /NSA/ špijunirala je 2009. godine i državnike zemalja sa Balkana, među kojima su i tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Federacije BiH Nedžad Branković, objavila je digitalna biblioteka "Kriptom", koja se bavi objavljivanjem povjerljivih dokumenata.

U informaciji, koju je objavila biblioteka "Kriptom", ističe se da su 2009. godine špijunirani i tadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, premijer Albanije Sali Beriša i premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači.

Američka agencija je te godine špijunirala i ruske državnike Vladimira Putina i Dmitrija Medvedeva, grčkog Kostasa Karamanlisa, francuskog Nikolu Sarkozija, kubanskog Raula Kastra i avganistanskog Hamida Karzaija.

Špijunirani su, takođe, i tadašnji predsjednik Venecuele Ugo Čavez i Meksika Felipe Kalderon, te zvaničnici - iz Belgije Herman van Rompej, Izraela Ehud Olmert, Bolivije Evo Morales, Paragvaja Fernando Lugo, Kine Hu Džintao, kao i Španije Hoze Zapatero i Nikaragve Danijel Ortega.

Nadzirani su 2009. godine i Hosni Mubarak iz Egipta, Kim Džong Il iz Sjeverne Koreje, Li Miung Bak iz Južne Koreje, Mahmud Ahmadinedžad iz Irana, Mihael Sakašvili iz Gruzije, Redžep Tajip Erdogan iz Turske, te Silvio Berluskoni iz Italije.

Njemački magazin "Špigl" ranije je objavio da je NSA razvila računarski sistem za obradu obavještajnih signala pod kodnim imenom "NIMROD" /NYMPOD/ sa mogućnošću da obradi milione izvještaja i sortira informacije o ciljanim osobama iz telefonskih zapisa, faksova i računarskih podataka.

Magazin tvrdi da je do dokumenta o tome došao zahvaljujući bivšem službeniku NSA Edvardu Snoudenu, te navodi da je 122 svjetskih lidera predmet ovog sistema.

Tada je objavljeno 12 imena špijuniranih državnika, među kojima se ističu i njemački kancelar Angela Merkel, sirijski predsjednik Bašar Al-Asad, kao i nekadašnji premijer Ukrajine Julija Timošenko.

Digitalna biblioteka "Kriptom" objavila je sada 76 imena, a ranije je najavila da će do kraja jula objelodaniti imena svih 122 špijunirana državnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana