NSA шијунирала Бориса Тадића, Неџада Бранковића, Стјепана Месића...

СРНА
NSA шијунирала Бориса Тадића, Неџада Бранковића, Стјепана Месића...

Анаполис - Америчка Национална агенција за безбједност /НСА/ шпијунирала је 2009. године и државнике земаља са Балкана, међу којима су и тадашњи предсједник Србије Борис Тадић и премијер Федерације БиХ Неџад Бранковић, објавила је дигитална библиотека "Криптом", која се бави објављивањем повјерљивих докумената.

У информацији, коју је објавила библиотека "Криптом", истиче се да су 2009. године шпијунирани и тадашњи предсједник Хрватске Стјепан Месић, премијер Албаније Сали Бериша и премијер самопроглашеног Косова Хашим Тачи.

Америчка агенција је те године шпијунирала и руске државнике Владимира Путина и Дмитрија Медведева, грчког Костаса Караманлиса, француског Николу Саркозија, кубанског Раула Кастра и авганистанског Хамида Карзаија.

Шпијунирани су, такође, и тадашњи предсједник Венецуеле Уго Чавез и Мексика Фелипе Калдерон, те званичници - из Белгије Херман ван Ромпеј, Израела Ехуд Олмерт, Боливије Ево Моралес, Парагваја Фернандо Луго, Кине Ху Џинтао, као и Шпаније Хозе Запатеро и Никарагве Данијел Ортега.

Надзирани су 2009. године и Хосни Мубарак из Египта, Ким Џонг Ил из Сјеверне Кореје, Ли Миунг Бак из Јужне Кореје, Махмуд Ахмадинеџад из Ирана, Михаел Сакашвили из Грузије, Реџеп Тајип Ердоган из Турске, те Силвио Берлускони из Италије.

Њемачки магазин "Шпигл" раније је објавио да је НСА развила рачунарски систем за обраду обавјештајних сигнала под кодним именом "НИМРОД" /NYMPOD/ са могућношћу да обради милионе извјештаја и сортира информације о циљаним особама из телефонских записа, факсова и рачунарских података.

Магазин тврди да је до документа о томе дошао захваљујући бившем службенику НСА Едварду Сноудену, те наводи да је 122 свјетских лидера предмет овог система.

Тада је објављено 12 имена шпијунираних државника, међу којима се истичу и њемачки канцелар Ангела Меркел, сиријски предсједник Башар Ал-Асад, као и некадашњи премијер Украјине Јулија Тимошенко.

Дигитална библиотека "Криптом" објавила је сада 76 имена, а раније је најавила да ће до краја јула објелоданити имена свих 122 шпијунирана државника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана