НС РС размотрила Закон о оружју и муницији

Срна
НС РС размотрила Закон о оружју и муницији

Бањалука - Народна скупштина Републике Српске данас је у Бањалуци размотрила Нацрт закона о измјени и допунама Закона о оружју и муницији којим се додатно укидају административне баријере када је ријеч о условима за набављање оружја.

Представник МУП-а Републике Српске Срђан Обрадовић рекао је у завршном образложењу да се овим законским рјешењем бришу законске одредбе које су као један од услова за набављање оружја прописивале прибављање увјерења да се против лица не води прекршајни поступак.

Он је поновио да ове законске одредбе нису оправдале сврху у пракси, а истовремено су грађане излагале додатном трошку и губитку времена.

Обрадовић је нагласио да су услови за набављање оружја у Српској стриктно дефинисано законом, те да ће тако и остати.

Када је у питању одузимање оружја физичким лицима, Обрадовић је истакао да је те одредбе потребно другачије деФинисати, јер се у пракси показало да се грађанима који су учинили прекршај у одређеним случајевима и уредно платили новчану казну, примјеном конкретних одредаба, одузимало оружје које је у многим случајевима представљало породично насљеђе, трофеј или слично.

"Предложена су законска рјешења која ће дати могућност ресорном министарству да цијени одређене случајеве и сврсисходност одузимања оружја, а то истовремено неће утицати на безбједност лица и имовине", каже Обрадовић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана