НС РС: Неутралност Српске у односу на постојеће војне савезе

Срна
НС РС: Неутралност Српске у односу на постојеће војне савезе

Бањалука - Посланици Народне скупштине Републике Српске размотрили су вечерас Приједлог резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске - приједлог клубова посланика СНСД, СП и СДС-К, којом би требало да се дефинише неутралност Републике у односу на постојеће војне савезе.

У Приједлогу резолуције је наведено да територија Српске не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона, нити јој се може утврдити и уписати друго својство.


Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић је образлажући овај приједлог резолуције на сједници Народне скупштине у БАњалуци навео да ће се сваки покушај ускраћивања свих суверених права над територијом Српске сматрати кршењем уставног поретка и међународног права и неће производити правно дејство.

У овом документу је прецизирано да је Српска опредијељена да сваки будући статус координише са Србијом, као потписником Дејтонског мировног споразума.

"У складу с тим Народна скупштина доноси одлуку о проглашавању војне неутралности Српске у односу на постојеће војне савезе до евентуалног расписивања референдума у Српској, на коме би била донесена коначна одлука о овом питању", наводи се у документу, који су предложили клубови посланика СНСД-а, СП-а и СДС-К.

Шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Споменка Стевановић каже да ова странка подржава резолуцију, јер треба слиједити Србију у ставовима о чланству у војним савезима.

Она је подсјетила да се ДНС раније залагао за демилитаризацију БиХ, што би било добро и сада урадити.

Стевановићева је оцијенила да је политичка ситуација у БиХ нестабилна, јер нема скупштинске већине у Парламенту БиХ.

Она тврди да Савез за промјене на нивоу БиХ ради против интереса Српске и жели финансијски колапс Српске.

Стевановићева је позвала на јединство српских странака о виталним питањима за интерес Срба.

Размотрене измјене и допуне Закона о "Жељезницама Републике Српске"

Посланици Народне скупштине размотрили су вечерас на сједници Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о "Жељезницама Републике Српске" /ЖРС/, по хитном поступку, којим се дефинише спровођење поступка реструктурисања овог привредног друштва.
Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић је образлажући овај приједлог закона у Народној скупштини рекао да је неопходно да се ријеши и питање вишка радника да би се поступак реструктурисања успјешно окончао.

"Већи број радника ЖРС има године стажа предвиђене прописима који уређују област пензијског осигурања, али немају потребне године живота. У овом случају ријеч је, углавном, о радницима извршне службе којима се признаје бенефицирани радни стаж, те, уколико остану незбринути након реструктурисања, мала је или скоро никаква могућност да нађу ново запослење", наводи се у образложењу овог приједлога закона.

Доношењем приједлога по хитном поступку ово привредно друштво би, већ након ступања на снагу закона, могло да ријеши питање пензионисања око 260 радника.

У реструктурисање је активно укључена Свјетска банка, док Министарство саобраћаја и веза и ЖРС воде преговоре са банком за добијање кредита којим би се поступак реструктурисања успјешно спровео.

Посланик ДНС-а Душко Ивић рекао је да су измјене наведеног закона добре, јер је потребно реструктирисати ЖРС.

"Потребно је увести ред у овом предузећу, а важно је што постоји рјешење – реструктурисање", рекао је Ивић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана