НИН: Додик послао три писма Американцима НИН

mondo.b
НИН: Додик послао три писма Американцима НИН

Бањалука - Предсједник Српске Милорад Додик овог љета упутио је три писма администрацији Доналда Трампа у Вашингтону у којима нуди сарадњу како би му биле скинуте санкције САД-а, пише у данашњем броју београдски недељник НИН.

Према изворима тог листа, Додику је, након санкција, политички маневарски простор знатно сужен, ријетко гдје путује, ријетко ко му долази и на сцени је нека врста полуизолације и њега и Републике Српске.

Лист подсјећа да је Додик у само неколико дана одустао од два референдума, оном о независности Српске који никада није ни био тема парламента или било којег другог органа Српске и референдума о Суду и Тужилаштву БиХ који је изгласан у НСРС без подршке опозиције.

"Годинама та одлука није објављена у Службеном гласнику и Додик је тиме пријетио, али када је одлука „по сили закона" недавно морала бити објављена, он је брже-боље рекао да ће бити ново засједање парламента РС и то ће бити повучено. Баш како је тражио Хојт Ји (амерички човјек за Балкан)", наводи лист.

Додаје се да озбиљнији познаваоци прилика вјерују да "ту нечег има" јер Додик убрзано одустаје од референдума, не пропушта готово ниједну прилику да лијепо прича о америчкој администрацији, а једино још има озбиљне сукобе са америчком амбасадорком у БиХ Морин Кормак.

"Покушава да дјелује као човјек који зна неке важне ствари, па све чешће говори да она није тумач америчке спољне политике, да ускоро иде и слично", наводи се у тексту који је потписао дописник НИН-а из Бањалуке Бранислав Божић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана