NIE: Islamska država ima svoju ćeliju u Sarajevu?

NIE: Islamska država ima svoju ćeliju u Sarajevu? 04.10.2017 09:52 | Srna

Sarajevo - Teroristička organizacija "Islamska država" u Sarajevu ima svoju ćeliju koja regrutuje dobrovoljce i šalje ih u Siriju i Irak, ali i finansira aktivnosti ove organizacije, piše indijski list "Nju indijan ekspres".

Pozivajući se i na potvrde vlasti BiH, list je objavio priču o sofisticiranoj i zamršenoj mreži kojom novac, prikupljan širom svijeta, preko BiH, Turske i Libana dolazi na područja pod kontrolom "Islamske države".


Prema istom izvoru, samo posredstvom jednog lica i njegove mreže pomagača u Sarajevu, Istanbulu i Bejrutu, u džepove vođa terorista slilo se nešto više od šest miliona KM, prenosi "Dnevni avaz".

"Dnevni avaz" navodi da ministarstva pravde i spoljnih poslova BiH tvrde da uopšte nisu komunicirali sa bilo kojim indijskim listom, dok Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ za sva eventualna pitanja o ovoj informaciji upućuje na Tužilaštvo BiH.

Indijski list objavio je da je, istražujući aktivnosti pripadnika "Islamske države" biznismena Džamala Nabila, koji je promijenio ime u Abu Nabil, specijalna policijska jedinica za borbu protiv onlajn kriminala ustanovila da su kuriri iz Sarajeva, Istanbula i Bejruta novac odnosili u Raku i Anbar.

U istom tekstu navedeno je da su istražioci otkrili tek vrh ledenog brijega mreže "Islamske države".

Osim Indije, BiH, Libana i Turske, u veliku istragu uključeni su i Ujedinjeni Arapski Emirati, gdje Abu Nabil često boravi.

Nakon što je uhapšen u Mumbaiju, otkriven je i računar koji je koristio, a u kojem su nađene instrukcije za izradu bombi.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica