НДП још није одлучио да ли ће подржати кандидате СДС-а и ПДП-а

Срна
НДП још није одлучио да ли ће подржати кандидате СДС-а и ПДП-а

Сарајево - Потпредсједник Народног демократског покрета /НДП/Здравко Крсмановић изјавио је да НДП још није одлучио хоће ли подржати кандидате за предсједника Републике Српске из СДС-а, или за члана Предсједништва БиХ из ПДП-а.

Према његовом мишљењу, почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић био би далеко озбиљнији кандидат за функцију предсједника Републике Српске, док би функционер СДС-а Мирко Шаровић био идеалан противкандидат лидеру СНСД-а Милораду Додику у трци за члана Предсједништва БиХ.


Крсмановић сматра да Савез за промјене мора побиједити на октобарским изборима јер "ово је историјски тренутак" да се сруши власт у Српској.

"Ту нема компромиса за било какве сујете појединаца и да њихов лични или партијски интерес буде изнад општег", рекао је Крсмановић за Телевизију Н1.

Он је оцијенио да јавност у Српској тражи да се приоритет да функцији предсједника Републике Српске јер то је стварна промјена.

"Ми смо као Савез за промјене сада на власти у институцијама БиХ и нисмо извршили оно што је наше бирачко тијело тражило. Нама је приоритет функција предсједника, а онда члана Предсједништва и ту требају ићи најизраслији кандидати, а не појединци који јесу квалитет али не могу изнијети побједу", рекао је Крсмановић.

Н1 подсјећа да је СДС изгубио значајно чланство у Крајини, те да одласци Борислава Бојића, Ненада Стевандића, Огњена Тадића, Дарка Бањца и других носе и дио бирачког тијела.

"Чињеница је да СДС прилично лоше стоји када је ријеч о Бањалуци која је највеће бирачко тијело. Нема јаку укоријењеност на овоме простору и усудио бих се рећи да је доста гласова старих СДС-оваца преузео ДНС", рекао је доктор политичких наука Владо Симовић.

Н1 наводи да познаваоци политичких прилика сматрају да патриотски блок, који ће чинити највећа политичка странка СНСД и још десетак партија, удружења и невладиних организација, у изборни процес улази растерећено, те да је популарност тренутне владајуће коалиције, данас далеко већа него 2014.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана