NDP i DEMOS zajedno na lokalnim izborima?

Darko Momić
NDP i DEMOS zajedno na lokalnim izborima?

Banjaluka - Narodni demokratski pokret (NDP) Dragana Čavića i Demokratski savez (DEMOS) Nedeljka Čubrilovića mogli bi na narednim lokalnim izborima u oktobru 2020. godine da nastupe sa zajedničkim kandidatskim listama, što bi trebalo da bude prvi korak ka ujedinjenju ove dvije političke partije, otkriva “Glas Srpske”.

Prema tvrdnjama naših izvora iz vrha ovih stranaka, Čavić i Čubrilović su neformalno razgovarali o zajedničkom učešću na lokalnim izborima, a to pitanje bi vrlo brzo moglo da se nađe i pred zvaničnim organima ovih partija.

- Za sada je razgovarano samo neformalno i o zajedničkim kandidatskim listama, ali ne i o ujedinjenju stranaka. Međutim, ukoliko se postigne dogovor o zajedničkom nastupu na sljedećim lokalnim izborima, to bi sigurno predstavljalo krupan korak ka ujedinjenju i ukrupnjavanju političke scene - tvrdi naš sagovornik iz vrha NDP-a.

On kaže da bi donošenje odluke o eventualnom ujedinjenju uveliko zavisilo od izbornog rezultata, ali i da bi jedan od dvojice stranačkih lidera morao da pobijedi svoj ego i prihvati da mu onaj drugi bude partijski šef.

- Ni Čaviću, ni Čubriloviću neće biti lako da odluku o zajedničkim listama “provuku” na stranačkim organima, pa treba sačekati da se vidi hoće li se to desiti, a tek onda govoriti o eventualnom ujedinjenju. U svakom slučaju, ukrupnjavanje i zajedničke liste idu u prilog i jednoj i drugoj partiji - kaže naš sagovornik.

S njim se slaže i član Predsjedništva NDP-a Vojislav Gligić, koji kaže za “Glas Srpske” da nije bilo nikakvih zvaničnih pregovora o zajedničkom nastupu na sljedećim lokalnim izborima, ali da on lično podržava tu ideju.

- Moje lično mišljenje je da je to u interesu i NDP-a i DEMOS-a i smatram da o tome treba zvanično razgovarati. Bez obzira na to što do izbora ima još godinu i po, smatram da bi već u narednih nekoliko mjeseci trebalo početi razgovore o tome - kaže Gligić.

Za razliku od njega, zamjenik predsjednika DEMOS-a i šefica poslaničkog kluba ove stranke u Narodnoj skupštini RS Spomenka Stevanović odbacuje ideju o ujedinjenju.

- Nije bilo nikakvih zvaničnih razgovora o tome, ali što se mene lično tiče, ja sam protiv zajedničkih lista i smatram da svako treba pojedinačno da nastupi na izborima - kaže Stevanovićeva.

Jandrić napustio NDP

Zamjenik predsjednika NDP-a i šef Kluba poslanika ove stranke u NSRS Krsto Jandrić i zvanično je podnio ostavku na sve funkcije i napustio ovu stranku.

- Ja sam sa NDP-om završio još onda kad nisam podržao njihovu odluku da uđu u koaliciju sa vladajućim strankama, tako da je ovo sada samo ozvaničeno. Nije bilo unutarstranačkh sukoba, nastavljam da radim kao opozicioni poslanik kao što je to bilo i ranije - rekao je Jandrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana