НАТО: Не тјерамо никога да нам се придружи, а настављамо сарадњу с институцијама БиХ

Срна
НАТО: Не тјерамо никога да нам се придружи, а настављамо сарадњу с институцијама БиХ

Након што је Народна скупштина у Републици Српској усвојили Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности РС-а из НАТО штаба у Сарајеву казали су за klix.ba како они настављају сарадњу са институцијама БиХ.

"Као што важи и за сваку другу државу, на БиХ је да одлучи о својој будућности. НАТО не тјера никога да му се придружи. То је суверена одлука суверених држава", рекли су из НАТО штаба у Сарајеву.

Истичу да на захтјев власти БиХ, НАТО штаб у Сарајеву подржава реформу одбране откад је успостављен крајем 2004. године, даје стручне савјете и пружа помоћ БиХ у њеним настојањима у контексту реформе одбране и Партнерства за мир.

"Свјесни смо различитих ставова у БиХ у вези с овим питањима. НАТО ће наставити радити с институцијама БиХ, пружајући подршку њеном дуготрајном вањскополитичком циљу пуних еуроатлантских интеграција", закључили су из НАТО штаба у Сарајеву.

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инзко казао је у разговору за klix.ba да је, у складу с Дејтонским мировним споразумом, спољна политика у искључивој надлежности државних институција и да, у складу с тим, одлуке о придруживању међународним организацијама морају доносити надлежни органи на том нивоу те да се оне морају поштовати.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана