Mutabdžija: U BiH i danas živi Kočićevski duh

Srna
Mutabdžija: U BiH i danas živi Kočićevski duh

Banjaluka - U Banjaluci je večeras održana svečana akademija "Molitva slobode" u okviru 49. Kočićevog zbora.

Potpredsjednik Organizacionog odbora ove manifestacija Goran Mutabdžija izjavio je da je Petar Kočić bio je borac za pravdu i dostojanstvo srpskog naroda, na kojeg se u BiH, okupiranoj od Austro-Ugarske, gledalo kao na najsmjelijeg podstrekača srpskog narodnog ponosa i propovjednika društvene pravde.

"U današnjoj BiH nema Kočića, ali je ostao da živi kočićevski duh - ponosan, prkosan, buntovan i pravedno isključiv u vječitoj borbi za svoj narod, jezik i pismo", rekao je Mutabdžija na svečanoj akademiji.

On je podsjetio da je prije 110 godina objavljeno Kočićevo najznačajnije djelo "Jazavac pred sudom" u kojem je ovaj pisac stvorio jednog od najpoznatijih likova srpske književnosti – lukavog, pronicljivog i duhovitog Davida Štrpca.

"David Štrbac predstavlja simbiozu Kočićevog književnog i političkog rada. On je stvarni lik Kočićevog, ali i savremenog doba, i možemo da ga prepoznamo u našoj vjekovnoj borbi za pravdu", naglasio je Mutabdžija, koji je i ministar prosvjete i kulture Srpske.

On je podsjetio da je Odbor akademika Srpske akademije nauka i umjetnosti 1993. godine uvrstio Petra Kočića među 100 najznačajnijih Srba.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da je Petar Kočić veliki patriota, književnik, branilac prava i sloboda, te da kao takav zaslužuje da se pominje njegovo djelo.

"On je znao šta je pravo i pravda, ali nije priznavao paragrafsko pravo, okupatorsko, jer je to bilo nešto što je bilo suprotno biću naših ljudi. Kada govori o austrougarskoj vlasti oštar je kao mač, a kada govori o ljudima iz Krajine i Zmijanju, njegov govor je mek i prilagođen duši ovog naroda", rekao je Kuzmanović.

On je istakao da je današnja situacija u BiH skoro ista kao i prije 100 godina, jer je tada BiH bila pod protektoratom Austro-Ugarske, a danas međunarodne zajednice.

"Tada su bile strane sudije, a i sada nam sude strane sudije. Tada je bio vladar, car, a danas je visoki predstavnik. Treba nam i danas više Kočića da se bore za pravo i pravdu", zaključio je Kuzmanović.

Na svečanoj akademiji nastupili su književnici iz Srpske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Rumunije i Crne Gore, zatim glumci predstave "Solunci govore", kao i operski solista Miljana Brezičanin, koja je otpjevala narodnu pjesmu "Marijo, deli bela kumbrijo".

Centralna svečanost 49. Kočićevog zbora biće održana sutra u Stričićima kada će biti služen parastos Petru Kočiću, zatim položeni vijenci na spomenik poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, te uručene književne nagrade, ali i nadmetanja u narodnim sportovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana