Mustafić: Psi rata postali kerovi mira

Ž. D.
Mustafić: Psi rata postali kerovi mira

Sarajevo - Suđenje ratnom komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom saborcu i tjelohranitelju Sabahudinu Muhiću za zločine nad Srbima juče je prekinuto prije nego što je i počelo, jer je svjedok Tužilaštva BiH Ibran Mustafić odstranjen iz sudnice.

Jedan od osnivača SDA u Srebrenici i autor knjige "Planirani haos" iz sudnice je udaljen zbog neprikladnog ponašanja, a sudsko vijeće je predložilo vještačenje radi utvrđivanja njegove zdravstvene sposobnosti. Odbrana je informisala sud da posjeduje dokumentaciju iz koje se vidi da je Mustafić stoodstotni invalid sa dijagnozom trajno poremećene ličnosti. Tužilac Miroslav Janjić je rekao da ne raspolaže tim informacijama i da će se izjasniti da li će saslušati Mustafića.

Prilikom davanja ličnih podataka, Mustafić je rekao da je sposoban za suđenje, da se osjeća izvanredno, da je sa Orićem u bližem srodstvu i da živi na nekoliko adresa jer ima problema. Nakon što je udaljen iz sudnice rekao da je Sud BiH institucija kojoj smeta istina.

- Tvrdnje odbrane ne stoje. Ovo je jedina država u kojoj se sve može kupiti parama pa i sloboda - kazao je Mustafić.

Dodao je da je preživio atentate i da su pokušali da mu ubiju kompletnu porodicu.

- Naser je iz moje ruke hljeb jeo, a danas i u ratu ja sam bio čovjek za odstrel. Došao sam ovdje da definitivno otvorim Pandorinu kutiju koja se zove Srebrenica. Srebrenica je prodata kao na stočnoj pijaci. Sve je pripremljeno, međunarodna zajednica je dala mig i tako je to završeno - naglasio je Mustafić i poručio da se i dalje nikoga ne boji.

Iznio je optužbe na račun osnivača SDA Alije Izetbegovića i njegovog sina i lidera te stranke Bakira.

- Gospodari života i smrti još žive. Na ovim prostorima psi rata su postali kerovi mira - rekao je Mustafić koji je bio izložen uvredama Orićevih simpatizera i u sudnici i nakon izlaska iz suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana