Мур: У Стоцу постоје дубоке подјеле

Срна
Мур: У Стоцу постоје дубоке подјеле

Сарајево - Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур сматра да је Столац, након више од двије деценије од завршетка рата у БиХ, град у којем постоје дубоке подјеле.

Мур сматра да су немили догађаји који су се десили у Стоцу на дан локалних избора 2. октобра били корак назад и корак у погрешном смјеру.


"Нажалост, посљедња дешавања у Стоцу показала су да још много тога треба урадити у овој општини. Свјесни смо да има пуно проблема на којима треба радити. Видљив је одређени, мали напредак у овој општини, али још много треба урадити како би била постигнута трајна рјешења која ће допринијети бољем и квалитетнијем животу грађана Стоца", рекао је Мур за портал "Кликс".

Мур је на дан локалних избора у БиХ изјавио да је 2. октобра од Сточана била украдена демократија и да им она мора бити враћена што прије.

"У Стоцу избори нису проведени и искрено се надам да ће Централна изборна комисија БиХ у блиској будућности донијети одлуку о новом датуму одржавања избора у овој општини. Избори нису питање једног или другог народа, сви грађани имају једнака права и требају изаћи на изборе, дати свој глас кандидатима за које сматрају да су најбољи", рекао је Мур.

Он је закључио да ће то бити један од корака који ће допринијети да се ситуација поправи у скором периоду.

Мисија ОЕБС-а у БиХ отворила је привремену канцеларију у Стоцу с циљем активнијег ангажмана у тој општини.

Због већих неправилности и физичког обрачуна у Стоцу је 2. октобра прекинут изборни процес на свим бирачким мјестима, а гласачки материјал је повучен.

Полицијска управа Чапљина поднијела је након тога извјештај Кантоналном тужилаштву Мостар против Салмира Каплана и још 10 лица из Стоца "због уништавања гласачких материјала, те физичких напада на чланове Изборне комисије".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана