Мур: Одржати постигнути ниво консензуса у БиХ

Агенције
Мур: Одржати постигнути ниво консензуса у БиХ

Сарајево - Шеф Мисије ОЕБС-а у Босни и Херцеговини Џонатан Мур казао је да су се, након октобарских општих избора у БиХ, догодиле позитиве ствари, као што је усвајање Изјаве о опредијељености БиХ на њеном путу ка Европској унији, проистекле из британско-њемачке иницијативе.

Сматра да ће се позитивни помаци и процеси у БиХ наставити посебно када је у питању имплементација преузетих обавеза из изјаве да би се постигао економски и друштвени напредак у земљи.

“Ниво консензуса, заједничког рада и језика је добар због чега се надамо да ће се тако и наставити”, сматра Мур.

У изјави за новинаре осврнуо се на чињеницу да ће се посланици Народне скупштине Републике Српске изјашњавати о декларацији поводом захтјева за оцјену уставности Закона о празницима РС у Уставном суду БиХ, казавши да се одлуке свих судова морају поштовати.

“Велики је проблем да се пречесто те одлуке не поштују као што су одлука о Мостару или одлуке о јавним емитерима. Уколико БиХ жели бити чланица Европске уније мораће поштовату све судске одлуке”, сматра Мур.

Основ за предлагање декларације у Народној скупштини РС био је захтјев члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да Уставни суд БиХ оцијени уставност појединих чланова Закона о празницима РС, којима се 9. јануар утврђује као Дан РС.

Мур је оцијенио да шестомјесечно предсједавање БиХ Комитетом министара Савјета Европе које почиње у мају значи корак напријед за БиХ.

Позитивном је нагласио чињеницу да ће Ивица Дачић, министар спољних послова Републике Србије, земље која предсједава ОЕБС-ом, посјетити БиХ у вријеме када БиХ предсједава тим комитетом.

Најавио је да ће бити реализовано неколико заједничких пројеката у вези с одласком на страна ратишта те другим регионалним приоритетима као што су опоравак од поплава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана