Mur: Odluka vrha RS za respekt

Ž. D.
Mur: Odluka vrha RS za respekt

Sarajevo - Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur rekao je juče da stavove koje su zvaničnici RS donijeli u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH treba respektovati.

- Moramo razmišljati i posmatrati šta to znači. Važno je da je to zajednički stav i moramo poštovati zajedničke stavove. Moramo poštovati i sudske odluke. Ima mnogo otvorenih pitanja i nadam se da to neće biti izvor za veće tenzije u BiH - rekao je Mur.

Politički direktori iz zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira (PIC) danas i sutra će održati redovno zasjedanje na kojem će razmatrati političku situaciju u BiH. Ambasadori Rusije, SAD, Francuske, Italije, Japana, Kanade, Njemačke, Velike Britanije i Turske u BiH te predstavnici EU trebalo bi da zauzmu i stav u vezi sa zaključkom političkog vrha RS da neće biti prihvaćena odluka Ustavnog suda BiH kojom je dio Zakona o praznicima RS koji se tiče obilježavanja 9. januara kao Dana Republike proglašen neustavnim. Na dnevnom redu će se naći i najavljeni referendum u RS o odlukama koje su nametnuli visoki predstavnici, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH. U OHR-u i Ambasadi SAD su upozorili da odluke Ustavnog suda BiH moraju biti ispoštovane.

Sjednici bi, prema nezvaničnim informacijama, trebalo da prisustvuju i pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji i direktor Odjeljenja za zapadni Balkan Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije Fiona Mekilvem. Ji se juče sastao sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom koji mu je prenio stav da je odluka Ustavnog suda potvrda da BiH treba da dobije novi zakon o Ustavnom sudu u kojem ne bi učestvovale strane sudije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana