Mур: Одлука врха РС за респект

Ж. Д.
Mур: Одлука врха РС за респект

Сарајево - Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур рекао је јуче да ставове које су званичници РС донијели у вези са одлуком Уставног суда БиХ треба респектовати.

- Морамо размишљати и посматрати шта то значи. Важно је да је то заједнички став и морамо поштовати заједничке ставове. Морамо поштовати и судске одлуке. Има много отворених питања и надам се да то неће бити извор за веће тензије у БиХ - рекао је Мур.

Политички директори из земаља чланица Управног одбора Савјета за примјену мира (PIC) данас и сутра ће одржати редовно засједање на којем ће разматрати политичку ситуацију у БиХ. Амбасадори Русије, САД, Француске, Италије, Јапана, Канаде, Њемачке, Велике Британије и Турске у БиХ те представници ЕУ требало би да заузму и став у вези са закључком политичког врха РС да неће бити прихваћена одлука Уставног суда БиХ којом је дио Закона о празницима РС који се тиче обиљежавања 9. јануара као Дана Републике проглашен неуставним. На дневном реду ће се наћи и најављени референдум у РС о одлукама које су наметнули високи представници, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ. У OHR-у и Амбасади САД су упозорили да одлуке Уставног суда БиХ морају бити испоштоване.

Сједници би, према незваничним информацијама, требало да присуствују и помоћник замјеника америчког државног секретара Брајан Хојт Ји и директор Одјељења за западни Балкан Министарства иностраних послова Велике Британије Фиона Мекилвем. Ји се јуче састао са министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком који му је пренио став да је одлука Уставног суда потврда да БиХ треба да добије нови закон о Уставном суду у којем не би учествовале стране судије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана