Mudžahedini dolazili preko Županje i priključivali se HOS-u

Srna
Mudžahedini dolazili preko Županje i priključivali se HOS-u

Bijeljina - Dolazak mudžahedina da ratuju u BiH organizovan je preko Hrvatske, a prevoz do Županje naplaćivan je 500 dolara po osobi, navodi se u informaciji o dolasku mudžahedina u Posavinu i njihovom pristupanju u jedinice HOS-a upućenoj hrvatskom Ministarstvu odbrane.

Ova informacija od 19. septembra 1992. godine, koja je označena kao strogo povjerljiva, proslijeđena je Josipu Manoliću, tadašnjem šefu kabineta za zaštitu ustavnog poretka koji je koordinisao svim tajnim službama, zatim ministru odbrane Gojku Šušku, te pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Smiljanu Reljiću.

U ovom dokumentu se navodi da je grupa od devet mudžahedina iz Turske stigla u selo Domaljevac u Posavini, a njihov dolazak su organizovali komandant jedinica HOS-a Stojan Vujnović, Mate Ilišević iz Županje i izvjesni Sisi, koji je boravio u Županji, a porijeklom je iz Turske.

Ta grupa stigla je u Domaljevac 12. septembra 1992. godine i raspoređena je u Jedinicu "Ante Paradžik", koja je djelovala u sastavu 104. Brigade HVO-a. Trojica od pristiglih mudžahedina bila su na ratištu u Avganistanu.

U informaciji se navodi da je Sisi preko oglasa stupio u kontakt sa osobama zainteresovanim za odlazak na ratište u BiH, te im je organizovao let avionom iz Istanbula u Ljubljanu. Odatle su autobusom preko Zagreba stigli do Županje.

"Prevoz po jednoj osobi Sisi naplaćuje 500 dolara. Navodno, Sisi može sedmično iz Turske da dovede dvadesetak osoba i, prema našim saznanjima, uskoro se može očekivati dolazak druge grupe", navedeno je u dokumentu o dolasku mudžahedina na ratište u BiH.

Prema navodima iz ovog dokumenta, neposredno pred dolazak mudžahedina ubijen je Vujnović u selu Grebnice 11. septembra, dok je pripadnica HOS-a Lenka Perić teško ranjena.

"Atentat su izvršile dvije muške osobe u maskirnim uniformama, a pripadnici HOS-a, odnosno Jedinice žAnte Paradžikž za atentat krive HVO", navedeno je u informaciji.

Ovaj dokument objavljen je u vrijeme dok je trajao proces protiv generala Slobodana Praljka u Haškom tribunalu, a odnosi se na dokumente o dešavanjima u Posavini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana