Муџахедини долазили преко Жупање и прикључивали се ХОС-у

Срна
Муџахедини долазили преко Жупање и прикључивали се ХОС-у

Бијељина - Долазак муџахедина да ратују у БиХ организован је преко Хрватске, а превоз до Жупање наплаћиван је 500 долара по особи, наводи се у информацији о доласку муџахедина у Посавину и њиховом приступању у јединице ХОС-а упућеној хрватском Министарству одбране.

Ова информација од 19. септембра 1992. године, која је означена као строго повјерљива, прослијеђена је Јосипу Манолићу, тадашњем шефу кабинета за заштиту уставног поретка који је координисао свим тајним службама, затим министру одбране Гојку Шушку, те помоћнику министра унутрашњих послова Смиљану Рељићу.

У овом документу се наводи да је група од девет муџахедина из Турске стигла у село Домаљевац у Посавини, а њихов долазак су организовали командант јединица ХОС-а Стојан Вујновић, Мате Илишевић из Жупање и извјесни Сиси, који је боравио у Жупањи, а поријеклом је из Турске.

Та група стигла је у Домаљевац 12. септембра 1992. године и распоређена је у Јединицу "Анте Параџик", која је дјеловала у саставу 104. Бригаде ХВО-а. Тројица од пристиглих муџахедина била су на ратишту у Авганистану.

У информацији се наводи да је Сиси преко огласа ступио у контакт са особама заинтересованим за одлазак на ратиште у БиХ, те им је организовао лет авионом из Истанбула у Љубљану. Одатле су аутобусом преко Загреба стигли до Жупање.

"Превоз по једној особи Сиси наплаћује 500 долара. Наводно, Сиси може седмично из Турске да доведе двадесетак особа и, према нашим сазнањима, ускоро се може очекивати долазак друге групе", наведено је у документу о доласку муџахедина на ратиште у БиХ.

Према наводима из овог документа, непосредно пред долазак муџахедина убијен је Вујновић у селу Гребнице 11. септембра, док је припадница ХОС-а Ленка Перић тешко рањена.

"Атентат су извршиле двије мушке особе у маскирним униформама, а припадници ХОС-а, односно Јединице жАнте Параџикж за атентат криве ХВО", наведено је у информацији.

Овај документ објављен је у вријеме док је трајао процес против генерала Слободана Праљка у Хашком трибуналу, а односи се на документе о дешавањима у Посавини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана