Mudžahedine pustili da slobodno šetaju

G. M.
Mudžahedine pustili da slobodno šetaju

Banjaluka - Pravosuđe BiH, iako je obavezno, nije procesuiralo nijednog pripadnika odreda "El mudžahedin", bez obzira na to što su oficiri te jedinice još u BiH, izjavio je član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH i predsjednik Udruženja nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić.

On je istakao da je procesuiranje mudžahedina bila obaveza Tužilaštva BiH nakon što je u Haškom tribunalu na suđenju komandantu Armije RBiH Rasimu Deliću dokazano da su pripadnici odreda "El mudžahedin" činili ratne zločine u BiH. U dokumentu od 25. jula 2007. godine tadašnji glavni haški tužilac Karla del Ponte zahtijeva da arhive tužilaštava i sudova u BiH budu pretražene, a zločinci protiv kojih i Haški tribunal vodi postupke u predmetima protiv Rasima Delića, Envera Hadžihasanovića i Amira Kubure procesuirani. Riječ je uglavnom o zločinima koje su počinili mudžahedini.

- Jedan od najpoznatijih mudžahedina je Sirijac Imad Muhamed el Husin, poznatiji kao Abu Hamza, koji je godinama u Imigracionom centru jer predstavlja opasnost po bezbjednost BiH, ali je njegova deportacija nemoguća zbog ratnih dešavanja u Siriji. Nevjerovatno je da ga, kao ni ostale pripadnike "El mudžahedina", pravosuđe BiH nije procesuiralo - kaže Mandić.

Dodaje da je Abu Hamza bio zamjenik šerijatskog vođe jedinice "El mudžahedin".

- Zamjenik glavnog bezbjednjaka te jedinice Ejman Avad je na slobodi i u Zenici vodi udruženje Ensarije - kaže Mandić, navodeći da je Haški tribunal dokazao tri serije zločina jedinice "El mudžahedin" i da su mudžahedini ubili više od 90 ljudi na najmonstruozniji način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana