Муџахедине пустили да слободно шетају

Г. М.
Муџахедине пустили да слободно шетају

Бањалука - Правосуђе БиХ, иако је обавезно, није процесуирало ниједног припадника одреда "Ел муџахедин", без обзира на то што су официри те јединице још у БиХ, изјавио је члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ и предсједник Удружења несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић.

Он је истакао да је процесуирање муџахедина била обавеза Тужилаштва БиХ након што је у Хашком трибуналу на суђењу команданту Армије РБиХ Расиму Делићу доказано да су припадници одреда "Ел муџахедин" чинили ратне злочине у БиХ. У документу од 25. јула 2007. године тадашњи главни хашки тужилац Карла дел Понте захтијева да архиве тужилаштава и судова у БиХ буду претражене, а злочинци против којих и Хашки трибунал води поступке у предметима против Расима Делића, Енвера Хаџихасановића и Амира Кубуре процесуирани. Ријеч је углавном о злочинима које су починили муџахедини.

- Један од најпознатијих муџахедина је Сиријац Имад Мухамед ел Хусин, познатији као Абу Хамза, који је годинама у Имиграционом центру јер представља опасност по безбједност БиХ, али је његова депортација немогућа због ратних дешавања у Сирији. Невјероватно је да га, као ни остале припаднике "Ел муџахедина", правосуђе БиХ није процесуирало - каже Мандић.

Додаје да је Абу Хамза био замјеник шеријатског вође јединице "Ел муџахедин".

- Замјеник главног безбједњака те јединице Ејман Авад је на слободи и у Зеници води удружење Енсарије - каже Мандић, наводећи да је Хашки трибунал доказао три серије злочина јединице "Ел муџахедин" и да су муџахедини убили више од 90 људи на најмонструознији начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана