Mučili i ubijali bebe, klali iznemogle starce

Željka Domazet
Mučili i ubijali bebe, klali iznemogle starce

Trnovo - Ubili su dijete koje nije moglo da drži ni flašicu. Patolog je poslije obdukcije rekao da su mu lomili ruke, mučili ga, a potom ubili. Stići će ih, ako ne ljudska, ono Božja kazna.

 

Rekla je to Milena Vitković kojoj su u Trnovu bošnjački vojnici ubili 11 članova porodice, među kojima su bratić od dvije godine, dvojica braće, majka, stričevi i njihove porodice.

Juče su služenjem parastosa i paljenjem svijeća obilježene dvije decenije od zločina nad 124 srpska civila i 157 boraca u opštini Trnovo.

Porodice ubijenih srpskih civila i boraca ogorčene su što ni 20 godina poslije ratnog zločina muslimanskih snaga niko nije procesuiran, niti osuđen.

- Mada je MUP Republike Srpske podnio krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv zločinaca sa svim potrebnim dokumentima i dokazima koje su tražili, niko nije odgovarao niti je procesuiran - rekla je Joka Prorok, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnova.

- Ubijani su invalidi, neki od njih duševni bolesnici. Mnogi nisu mogli da se domognu prevoja Rogoj, da bi spas našli u susjednoj opštini Kalinovik. Njih 11 su našli u potocima ispod Rogoja i doveli u vikendice u selo Širokari u mjesto Lončić i tu ih poubijali. Svjedoci su čuli vrisku, galamu i plač, a onda su zapalili vikendicu i sve njih u vikendici. I danas tijela 11 ubijenih tražimo, ali bezuspješno. Kosti im prenose iz mjesta u mjesto i kriju - rekla je Prorokova.

Kazala je da je na jučerašnji dan ubijen posljednji, bolesnik, koji je bio nepokretan i koji nije mogao da pređe ni kućni prag. Njega su u krevetu zatekli i zaklali.

 - Već 1992. godine Trnovo su napadali i mudžahedini i vehabije, kako ih danas zovu, samo se tada nisu tako deklarisali. Ubijani su starci, a samo u jednom danu u selu Presjenica i manjim mjestima zaklano je 15 civila na kućnom pragu. Zaklali su starca Mirka Kravljaču, koji je imao 87 godina, u kući i za njega danas tvrde da nije žrtva. To je zločin poslije zločina - rekla je Prorokova.

Dodala je da je u selima oko Trnova ubijeno 11 sinova jedinaca.

- Trnovo je u cijeloj regiji najstradalniji gradić, ne samo po broju ubijenih. Ovdje je sve porušeno i zapaljeno. Zapalili su nam i crkvu i ubili sveštenika - rekla je Prorokova.

Slavojki Dragović bošnjački vojnici, komišije, na Rogoju su zadavili sina Prvoslava. Za sinom joj je od tuge umro i muž.

Stojanka Vlaški je izgubila sina Predraga, koji je imao 18 godina i veli da joj nikada nisu dali da ode i vidi gdje joj je sin ubijen.

- Sahranjen je u selu Tošići. Kćerka Dušanka, bježeći negdje došla je do bombe i nosila je pola sata odvrnutu da je aktivira, da ne bi pala dušmanima u ruke. Kada je došla do naših, jedva su joj je iz ruke izvadili - pričala je Stojanka Vlaški.

Šef Tima Vlade RS za istraživanje i procesuiranje ratnih zločina Staša Košarac rekao je da je Trnovo simbol stradanja Srba u BiH.

- Trnovo je mjesto gdje je stradalo najviše civila i u kojem su ubistva izvršena na najmonstruozniji način. Za ove zločine do danas niko nije odgovarao, zahvaljujući Sudu BiH - ocijenio je Košarac.

Istakao je da srpske porodice ne traže ništa osim istine i pravde, te da će u tome istrajati.

Rekao je da, nažalost, kao i u drugim procesima, "nema istinskih partnera za rješavanje pitanja stradanja Srba u BiH".

Košarac očekuje da će kroz dijalog o reformi pravosuđa na nivou BiH doći do rješenja, da bi se konačno okružna tužilaštva i sudovi u RS i FBiH uključili u taj proces.

- Mi u RS ne vjerujemo Tužilaštvu i Sudu BiH i jasno je da moramo tražiti neko drugo rješenje - kazao je Košarac.

Ubijena djeca

- Najmlađa žrtva u Trnovu je Milun Tešanović, koji je imao dvije godine. Ubili su i brata i sestru Danijelu i Dragomira Tešanović, koji su imali deset i 12 godina. Odveli su ih iz kuće u mjesto Ljuta, tamo ih mučili, a onda ubili. Tamo su i nađeni. Iz sela Tošići tražimo glavu Danila Mišovića, mještanina tog sela, koji je imao 83 godine. Bio je bolestan. Izveli su ga pred kuću i na cjepalu mu odsjekli glavu. Tijelo je nađeno pored cjepala pred kućom, a glave nema i danas je tražimo - rekla je Prorokova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana