Мржња гура БиХ према распаду

Дарко Момић
Мржња гура БиХ према распаду

Бањалука - Хистерија и говор мржње према Србима и Републици Српској, који је окупирао друштвене мреже и јавни простор послије хашке пресуде првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, доприносе још већим подјелама у друштву и гурају БиХ према потпуном распаду.

 

 

Према тврдњама саговорника “Гласа Српске”, поражавајуће је што највећи изливи мржње не долазе из радикалних кругова, већ од политичких функционера који се представљају као заговорници грађанске опције и противници било које врсте национализма, међу којима предњаче функционери Грађанског савеза БиХ Реуф Бајровић и Емир Суљагић. Бајровић је објавио неколико твитова који представљају класичан говор мржње и због којих би требало да реагује надлежно тужилаштво. Он је у својим твитовима оптужио српски народ да је геноцидан, а његове тврдње бранио је Суљагић.

Професор социологије на Универзитету у Источном Сарајеву Драго Вуковић каже да хистерија каква је наступила послије пресуде Радовану Караџићу, којом је осуђен на доживотни затвор, никако није добра за будућност једног сложеног друштва као што је БиХ.

- Сложено друштво као што је наше мора да трага за рјешењима која су позитивна и за неком синергијом, а не да се свако мало тестирају наше разлике и подјеле. За Републику Српску та мржња из Сарајева није суштински превише битна, јер у формално-правном смислу не може да јој нашкоди. Напротив, она јача национални идентитет и патриотизам, јер је правило да, када сте нападнути, истичете такве вриједности - каже Вуковић.

Он се присјећа објашњења које му је још док је студирао дао један професор на питање зашто је Јосип Броз Тито био јако успјешан владар у сложеном друштву као што је Југославија.

- Зато што је суштинску мржњу која је постојала међу народима и нацијама претворио у привидну љубав. Мора се признати да је та љубав добро функционисала док се Југославија није распала, али нисам сигуран да смо у БиХ на трагу неких рјешења. Чак се плашим да генерације које долазе и не желе рјешење. Младе генерације се хране негацијама, а најбољи примјер су двије дјевојчице из Сарајева рођене неколико година послије рата, које сам гледао неки дан како говоре да нису задовољне пресудом и како је требало ово или оно - каже Вуковић.

Комуниколог Борислав Вукојевић каже да су пресуда Радовану Караџићу и оно што је услиједило послије ње још један доказ да на овим просторима влада велика нетрпељивост и искључивост.

- Медији сносе велики дио одговорности, јер већина њих нуди екстремне ставове и углове посматрања, што појачава нетолеранцију - каже Вукојевић.

Привлачење пажње

Борислав Вукојевић каже да буквалисти попут Реуфа Бајровића добро знају како се привлачи пажња и како друштвени медији рангирају теме, па се без одговорности изјашњавају у екстремном ставу.

- Што се више понављају исте кључне ријечи попут геноцид, злочинац и слично, то ће “Твитер” прије рангирати његове објаве у сам врх алгоритамског дневног реда и више људи ће их видјети и прочитати - каже Вукојевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана