”Мрвице” своје борбе воде храбро

nezavisne.com
”Мрвице” своје борбе воде храбро

Бањалука - Велика срећа и слобода дечја је у томе што она стварно немају никаквог циља. Мало дете живи данас, па се испава, па живи сутра, па се испава и није свесно никаквих циљева.

 Мислим да ти циљеви страшно кваре људе, упропашћују животе и не дају нам да живимо свакога дана, него смо у стању да шеснаест година живота упропастимо због неке мале предности. Када нема великих циљева, и мале ствари постају важне, записао је својевремено велики Душко Радовић о најмлађима, о дјеци.

А посљедња реченица овог цитата могла би представити породицу Ћетковић. Борко и Јелена родитељи су ускоро петогодишњих, пријевремено рођених једнојајчаних близнакиња Петре и Николије. Од тренутка када су рођене до данас они нису пред себе постављали велике циљеве, већ су малим корацима, наоружани стрпљењем и љубављу, стрепили над два мала бића и чинили да ти мали кораци постану њима велики и важни.

Наиме, Јелена је дјевојчице на свијет донијела прије времена, а о свом искуству говори поводом Међународног дана пријевремено рођене дјеце, који се обиљежава 17. новембра.

“Након сазнања да сам у другом стању, те да носим двојке, супруговој и мојој срећи није било краја. Термин за порођај био је 25. јануар 2014. године и све до 13. новембра 2013. трудноћа је пролазила у најбољем реду, да бих тада због проблема са здрављем остала на болничком лијечењу. Услиједио је скоро мјесец дана свакодневних прегледа, терапија, различитих и оних најгорих прогноза о томе какво ће здравствено стање беба бити по рођењу”, присјећа се мајка.

Због угрожености њеног живота, али и живота беба, изазваног прееклампсијом (трудноћом изазван повишен крвни притисак) на порођај царским резом упућена је 5. децембра 2013. године - Петра је рођена са 1.620 грама и 41 цм, а Николија са 980 грама и 38 цм.

Пријевремено рођеном дјецом сматра се свака беба рођена прије пуних 37 недјеља трудноће, које имају мање од 2.500 грама на рођењу. Бебама с врло ниском тежином сматрају се бебе рођене са мање од 1.500 грама и обично су рођене прије 32. недјеље трудноће. У зависности од недјеље у којој су рођена, проценат пријевремено рођене дјеце с каснијим дугорочним здравственим тешкоћама креће се од 30 до чак 60 одсто, казали су за “Независне” на Универзитетском клиничком центру Републике Српске (УКЦ РС).

Најчешћи проблеми повезани с пријевременим рођењем су кашњење у развоју, ретинопатија повезана с пријевременим рођењем, проблеми у социјализацији, органска обољења (система за варење, срца, плућа, оштећења слуха или вида), ментална ретардација, тешкоће у учењу или поремећај пажње, церебрална парализа.

А када је ријеч о ризицима за настанак пријевременог порода, они су многобројни и нису у потпуности разјашњени. Неки од најчешћих су инфекције и недовољна функција постељице, појашњавају из ове здравствене установе и наводе да УКЦ РС располаже високософистицираном опремом и висококвалификованим и обученим кадром како би се збрињавање пријевремено рођених беба, које је и дуготрајано и захтјевно, могло спровести на најбољи начин.

А на Одјељењу патолошке неонатологије с прематуритетом УКЦ РС по рођењу Петра и Николија биле су смјештене у инкубаторе.

“Првих неколико дана, док због шава од царског реза нисам могла устајати, само сам из супругових и прича ближњих знала како су, како изгледају… А онда је дошао дан да и ја идем да видим своје мрвице. И заиста су биле мрвице, али храбре мрвице, које су мени и супругу дале наду за даљу борбу”, појашнајва Ћетковићева.

А борба је била тешка. Дјевојчице су биле у инкубаторима, првих дана губиле су на тежини, нису саме могле примати храну, те су храњене помоћу сонди, да би затим килажа постепено расла. Затим су раздвојене, Николија је као мања и даље остала у инкубатору, а Петра је пребачена у топли креветић.

“Петра је из болнице отпуштена 10. јануара 2014, а Николија је остала до 25. јануара, а тих 15 дана њихове раздвојености на свака три сата сам одлазила у болницу да бих нахранила Николију. Дан послије Николијиног изласка из болнице, 26. јануара, Петра је опет била враћена на УКЦ РС”, присјећа се мајка.

Три године по рођењу дјевојчица, 2016. године, основано је Удружење родитеља пријевремено рођење дјеце у Републици Српској “Мрвице”, чији је члан и породица Ћетковић. Трећу годину заредом Удружење је организатор “Љубичастог новембра” (љубичаста боја прати пријевремено рођене бебе још од инкубатора), односно низа хуманитарних активности поводом Међународног дана пријевремено рођене дјеце.

“И ове године припремамо многе активности. Почели смо 1. новембра хуманитарном вечери, која је одржана у Бањалуци, а циљ овогодишње акције, под називом 'Буди подршка која грије', је прикупити новац за топле креветиће, који су потребни неонатолошким одјељењима. Током новембра радимо на медијској кампањи јер наша жеља је подићи свијест јавности о прематуритету. Грађани имају прилику видјети наше билборде на којима се налази и хуманитарни М:тел број 1415, који је активан током цијелог новембра. Круна свих дешавања ће бити 17. новембра, када ћемо имати централне догађаје у Бањалуци и у Источном Сарајеву”, казала је за “Независне” Милада Шукало, портпарол Удружења “Мрвице”.

Петра и Николија с родитељима и ближњима придружиће се обиљежавању Међународног дана пријевремено рођене дјеце.

“Њихова веза толико је јака да се за рукице држе и док спавају. Једна другој држе страну у дјечјим несташлуцима, али чини се да су најјаче када је оној другој потребна снага. Оне своје борбе воде храбро. А вјерујте, то нама, њиховим родитељима, даје снагу, снагу љубави којом се превазилазе све препреке”, с осмијехом на лицу говоре Борко и Јелена.

А претходних година било је дана када су осмијехе замјењивали брига и неизвјесност. Николија је с мање од мјесец дана имала прву операцију због дијагностикованог Хyдроцепхалуса (стање при којем абнормално сакупљање ликвора у мозгу изазива појачање унутрашњег притиска унутар лобање), да би годину и по послије имала ревизију операције. Затим је имала обострану операцију херније (у народу познатије као брух или кила). А у међувремену, поред редовних контрола, како родитељи кажу, нису сигурни колико пута су посјећивали докторе.

“Дана када осмијех замјењује брига има и данас и свјесни смо да ће их бити још. Али наше мрвице снагом своје љубави чине да у компликованим ситуацијама једноставност њихове ведрине побиједи. Научиле су нас како се најснажније бори, воли, брине колико је човјек спреман на компромисе и пожртвовање само када има јак разлог за то. Најтеже је иза нас”, казују родитељи.

Борко и Јелена неизмјерно су захвални породици и ближњима на подршци и помоћи коју су добијали када им је била најпотребнија.

На наше питање знају ли објаснити ко су пријевремено рођена дјеца, Петра и Николија, с осмијехом који разоружава, одговарају: “То смо ми, ми смо бизанци (близанци)”. И тада схватите да мале ствари заиста постају важније од великих циљева.

Статистике

Са УКЦ РС казали су да се, према званичним статистикама, у свијету годишње пријевремено роди од осам до 12 одсто дјеце. Од укупног броја рођене дјеце у УКЦ РС, проценат пријевремено рођене дјеце је око 12 одсто, узимајући у обзир чињеницу да се све труднице из других породилишта код којих се очекује пријевремени пород упућују у ову установу.

Ове године, до октобра, на два одјељења Клинике за дјечије болести (Одљељење интензивне његе и терапије и Одјељење патолошке неонатологије са прематуритетом) примљено је 300 пријевремено рођених беба, што је већи број у односу на исти период прошле године, када је прије времена рођено 238 беба.

Активности Удружења “Мрвице” за 17. новембар 

  • 9.00 - Полагање цвијећа на споменик “12 беба” и пуштање љубичастих балона код споменика
  • 18.00 - Дјечије позориште Републике Српске
  • * Представа за дјецу “Краљ Жабац”
  • * Отварање изложбе фотографија дјечјег фотографа Ленке Келеман
  • “Мрвице од рођења и борбе за живот до одраслих људи”
  • 18.15 - Прес-конференција Удружења поводом 17. новембра, Међународног дана пријевремено рођене дјеце
  • 19.00 - Коктел и уручење захвалница пријатељима Удружења, те анимације за дјецу
  • 19.00 - 00.00 - Музеј савремене умјетности Републике Српске свијетлиће љубичастом свјетлошћу у знак подизања свијести о пријевремено рођеној дјеци

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана