Може ли се БиХ носити са мигрантском кризом?

РТРС
Може ли се БиХ носити са мигрантском кризом?

Грађани Републике Српске узнемирени су подацима да у БиХ улази све већи број миграната са Блиског истока.

Вјерују, кажу у институције Републике Српске, које инсистирају да овај проблем буде ријешен у што скорије вријеме.

Екипа РТРС-а данас је посјетила Залужане код Бањалуке, гдје би према плану Савјета министра Бих, требало да буду смјештене групе које незаконито уђу у Босну и Херцеговину.

Радован Лукић живи у непосредној близини касарне у Залужанима код Бањалуке, коју је Савјет министара БиХ одредио за смјештај миграната.

Радио је деценијама са Сиријцима и Ирачанима на западу. Не подржава одлуку да у већем броју буду смјештени у Залужанима, јер је увјерен, каже, да би се тешко уклопили у нашу средину.

- Мислим да није добро, сматрам да ни Република Српска није за то и да би одлука да дођи била насилна - каже Лукић.

Слично размишља и Саван Јелача. Њега и комшије нико није питао за мишљење, нити имају довољно информација ко су људи који би требало да доселе. То да посебно брине.

- Ја нисам сазнао гдје ће бити смјештени, али нисам за то буду смјештени овдје - прича Јелача.

Да мигранти немају план да се дуже задрже у Републици Српској и Федерацији, изјавио је министар унутрашњих послова Драган Лукач. Он је за "Евроблиц" потврдио да је Полиција Српске до сада привела 650 миграната и предала их надлежним органима БиХ. Упозорио је да БиХ није довољно оспособљена да прихвати већи талас миграната и додао да постоје информације да у тим групама има и опасних лица.

- Тешко их је идентификовати јер многи од њих долазе без било каквих докумената. Узимају се отисци прстију или људи из групе као свједоци дају изјаве о њима. Знамо да се лажно представљају да су из Сирије јер рачунају да ће на тај начин лакше добити азил - сматра министар Лукач.

Став Републике Српске је да овај проблем треба да буде рјешаван у земљама из којих мигранти полазе, у крајњем случају на граници Босне и Херцеговине.

- Ми смо у Републици Српској јано рекли да тај проблем наша економија и социјални систем не могу да издрже. Најбоље би било спријечити долазак миграната на територију Босне и Херцеговине и да би нам то требао бити примарни циљ и задатак - поручио је предсједник Српске Милорад Додик.

Према процјенама надлежних, у БиХ је од почетка године ушло 4.000 избјеглица и илегалних миграната из шире области Блиског истока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана