Може ли ЦИК да казни партије због онлајн кампање?

nezavisne.com
Може ли ЦИК да казни партије због онлајн кампање?

Сарајево, Бањалука - Иако је Изборним законом БиХ забрањено вођење плаћене изборне кампање или било које плаћено јавно оглашавање прије званичног почетка кампање, Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ нема могућност да казни политичаре и политичке странке који путем интернета и друштвених мрежа увелико воде кампању за предстојеће изборе.

"Код рјешавања приговора политичких субјеката који су се жалили на објаву текстова и слика с циљем утицаја на бираче, ЦИК није могла на поуздан начин утврдити чињеницу да је достављени доказни материјал објављен у критичном времену изборне ћутње, нити се са сигурношћу могло утврдити ко је објавио тај материјал с обзиром на то да су одређени домени изван јурисдикције БиХ, што представља препреку за утврђивање одговорних политичких субјеката и лица која би се могла санкционисати", наведено је у одговору Централне изборне комисије БиХ на једно од постављених посланичких питања.

ЦИК даље наводи да област оглашавања, политичке кампање и рекламирања путем онлајн медија није законски довољно прецизирана, те да у свијету и Европи не постоје примјери добре праксе како би се омогућило да се успјешно воде поступци против оних који евентуално крше закон и рекламирају се и плаћају огласе мимо правила.

"Може се, нажалост, закључити да се ради о 'сивој зони'", навели су у ЦИК-у БиХ.

У невладиним организацијама које, између осталог, прате и изборни процес у БиХ кажу да Централна изборна комисија БиХ има законску могућност да казни оне који кршећи закон плаћају огласе и политички се оглашавају.

Такође наглашавају да и саме друштвене мреже, на примјер, избаце да ли се ради о плаћеном огласу.

"До сада смо регистровали 226 случајева преурањене, законом забрањене кампање од стране 22 политичка субјекта у скоро половини општина и градова у БиХ. Случајеви које смо забиљежили односе се на организовање различитих догађаја на којима је циљ промоција или политичког субјекта или кандидата, програма и циљева и плаћено оглашавање путем друштвених мрежа", рекао је Дарио Јовановић, директор пројекта "Под лупом".

Додао је да је Изборним законом кампања забрањена у периоду од расписивања избора па до званичног почетка кампање.

У коалицији за поштене и фер изборе "Под лупом" кажу да је Изборни закон регулисао добро ту област, те да Централна изборна комисија БиХ треба да почне изрицати санкције јер кршење закона у том сегменту не престаје.

"ЦИК, према нашем мишљењу, треба да се обрати или друштвеним мрежама и тражи информације о плаћеним огласима или сами да провјере и покрену поступке. Санкција је једини начин да се кршење Изборног закона заустави", закључио је Јовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана