Може ли БиХ Европској комисији у року послати одговоре на додатна питања?

Срна
Може ли БиХ Европској комисији у року послати одговоре на додатна питања?

Сарајево - У Дирекцији за европске интеграције /ДЕИ/ Савјета министара нису у могућности да одговоре да ли ће бити испоштован рок Европске комисије од три мјесеца да се одговори 655 додатних питања за БиХ на Упитник Европске комисије.

“Припрема одговора на додатна питања Европске комисије одвија се истом процедуром као и у случају Упитника. Неспорно је да институције имају претходно искуство у одговарању на Упитник, да је цјелокупан систем уходан и да је овај посао реално могуће урадити у тромјесечју, како је Европска комисија у методолошким напоменама навела да очекује”, изјавила је портпарол ДЕИ-а Марина Каваз Сиручић.

Она је истакла да нико не може дати поуздан одговор да ли ће таква динамика бити и реализована.

“Након што су надлежне институције са свих нивоа власти унијеле доприносе у информациони систем креиран да подржи овај посао, радне групе у систему координације сада анализирају доприносе и припремају цјеловите одговоре БиХ на додатна питања Европске комисије”, рекла је она.

Према њеним ријечима, када радне групе окончају свој дио посла, услиједиће потврђивање одговора и њихово превођење на енглески језик и верификација превода.

“Евентуално нефинализирани одговори биће разматрани у форуму Комисије за европске интеграције, која је сљедећа инстанца у систему координације”, додала је Сиричућева.

Европска комисија је 20. јуна прослиједила додатна питања на Упитник с циљем припреме мишљења о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

Сврха додатних питања јесте да БиХ појасни иницијалних 3.242 одговора на Упитник који су у фебруару ове године предати предједнику Еврупске комисије Жан-Клод Јункеру.

На 3.242 питања из Упитника Европске комисије је годину и два мјесеца одговарало 1.100 представника свих институција у БиХ, који су били укључени у радне групе и механизам координације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана